Događaji

općina preko

Za desetak dana gotova sanacija školjere i obale u luci Batalaža – jug

Za desetak dana gotova sanacija školjere i obale u luci Batalaža – jug

Radovima na školjeri u luci Batalaža – jug započeo je ovogodišnji ciklus ulaganja Županijske lučke uprave Zadar u sanaciju luka i lučica na području Općine Preko.

Prema riječima Vedrana Zrilića, pomoćnika ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar, koji je s načelnikom Općine Preko Jurom Brižićem, zamjenikom načelnika Karlom Novoselićem i direktorom općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi d.o.o. Endijem Ćućom obišao gradilište, radovi koji su počeli prije dva tjedna trebali bi biti završeni za desetak dana.

– Riječ je o sanaciji oko 200 metara obale na kojoj se radi školjera, odnosno potporni zid, kako bi lučica bila sigurna za sidrenje i vez, ali i kolni put koji graniči s tim dijelom obale, a koriste ga vlasnici okolnih kuća. Radove vrijedne oko 250.000 kuna financira Županijska lučka uprava, izvodi ih građevinska tvrtka Pripremni radovi Vladimira Ninčevića iz Zadra, a oni su nastavak odlične suradnje s upravom Općine Preko na čijem smo području u posljednje dvije godine sanirali luke na Ošljaku, u Mulinama, Poljani i Lukoranu, kaže Zrilić, koji je nakon Batalaže obišao i lokacije budućih gradilišta na kojima je nužna sanacija obale.

Tako će se ove godine raditi u središtu Ugljana, ispred bivšeg restorana Kaleta, gdje je more razbilo obalu na dva mjesta i to je, ističe načelnik Brižić, sigurnosni prioritet.

– Nakon Ugljana, radit će se sanacija obalnog zida u Čeprljandi, za što je Općina Preko već počela pripremati projektnu dokumentaciju. Potom će se sanirati školjera u Malom Lukoranu i mul koji je stradao prošle godine za velikog nevremena u Poljani. Paralelno sa svim ovim projektima radi se i na dokumentaciji za treću, završnu fazu  trajektne luke Preko koja će obuhvatiti gradnju 120 metara lukobrana i komunalne lučice u kojoj će biti i vez za brod hitne pomoći, najavljuje Brižić i dodaje da će se taj veliki zahvat u Preku najvjerojatnije financirati iz fondova Europske unije.


Reci što misliš!