Događaji

prva faza projekta

Započeli radovi u luci Drage Dugovača

Započeli radovi u luci Drage Dugovača

U Pakoštanima je započelo uređenje obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača, vrijedno više od 24 milijuna kuna, a otvoren je i novouređeni i prošireni dječji vrtić "Gardelin".

Za otprilike godinu i pol dana luka Drage Dugovača u općini Pakoštane dobit će potpuno novo lice. Danas su započeli radovi na prvoj fazi projekta. Ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola:

Na kraju te luke će doći operativna obala u dužini 30-40 metara, širine sedam metara koja će služiti da pristaju veći brodovi u obalnom linijskom prijevozu i manji kruzeri koji bi trebali gravitirati ovoj luci, a bit će i 80 do 100 komunalnih vezova.

Iako su vlasnici brodica negodovali jer nisu na vrijeme obaviješteni o radovima, ipak pozdravljaju radove na uređenju luke:

Kad je nevrijeme to su vjetrovi sa zapada - pulentada. Ovo će biti dobro ako naprave ovako kako misle, ali obavezno mora biti zaštićeno lukobranom.

A bit će i lukobrana. Naime, Županije će – saznajemo – vrlo brzo raspisati natječaj za izgradnju marine, čime će luka Drage Dragovača biti potpuno zaštićena. Načelnik Milivoj Kurtov:

Draga je mjesto na moru koje nema nijednog metra kvadratnog rive. Mi smo odradili sve infrastrukturne poteze odradili: kanalizacija, voda struja itd., a sada još treba napraviti ovu pomorsku infrastrukturu.

Kurtov je imao razloga za zadovoljstvo i zbog otvorenja rekonstruiranog dječjeg vrtića Gardelin u koji je uloženo 7 milijuna kuna, od čega je 90 % novac iz europskih fondova. Dio je to snažnih demografskih mjera koje provodi Zadarska županija, ističe župan Božidar Longin:

Ovakva događanja me jako vesele. Prvenstveno što će u našoj županiji ove godine biti izgrađeno 30 vrtića; što novih, a što dograđenih. To nije malo!

Projektom su usluge vrtića proširene za dvije odgojne skupine, a jedna od njih je i jaslička skupina koja može primiti 14-ero djece. Ohrabrujuće su to brojke za Pakoštane čiji načelnik ističe kako nemaju problema s natalitetom, a na tom tragu je i Longin: kaže da je Županija u protekloj godini isplatila skoro 3 milijuna kuna za novorođenu djecu; za njih skoro 1380.


Reci što misliš!