Događaji

#aktualno

Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar obilježila 13. hrvatski dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar obilježila 13. hrvatski dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
Biograjski.com

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Svake se treće subote u mjesecu siječnju tradicionalno obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka maternice.

U subotu, 25. siječnja 2020. godine, javnom akcijom na Narodnom trgu u Zadru obilježen je 13. hrvatski dan mimoza, u organizaciji Lige protiv raka Zadar. Istovremeno biogradska Podružnica Lige obilježila je prigodno taj dan i u Biogradu na Moru.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol ove javnozdravstene akcije, jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, njenu emancipaciju i osjećajnost, samim time što cvjeta u ledenim uvjetima i time pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, osobito kada je u pitanju njeno vlastito zdravlje. Ovaj skromni cvijet tako svojom nježnošću simbolično ukazuje i na važnost osvješćivanja spomenute bolesti.

 

Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar je, zbog najavljenih loših vremenskih prilika, Dan mimoze obilježila u prizemlju trgovačkog centra Bure centar u Ulici dr. Franje Tuđmana 82 u Biogradu na Moru. Uz humanitarno dijeljenje grančica mimoze, članice Lige dijelile su i edukativne brošure o važnosti prevencije raka vrata maternice. Osim toga, kao izraz tople dobrodošlice i poziv na druženje, pripremile su i dijelile sokove i tople napitke te domaće proizvode, poklone sponzora koji u Biogradu na Moru prate i podržavaju njihov rad. Građanke i građani mogli su postavljati pitanja, dobiti odgovore i savjete zdravstvenih djelatnika i članica Lige.

„Neophodne su za ovu prigodu grančice mimoze, imaju veliku simboliku. Teško ih je u ovo doba godine i pronaći. No ipak, dijelile smo ih uz brošure i letke zainteresiranim prolaznicima kraj našeg štanda.  Mimoze su nam osigurali vlasnici ranča Kukin koji se nalazi kraj Vranskog jezera i ja im se od sveg srca posebno zahvaljujem“, istakla je Ljubica Wagner, medicinska sestra i prva predsjednica biogradske podružnice Lige protiv raka, koja se ujedno zahvalila svim članicama i članovima Lige i Bure centru na gostoprimstvu riječima:

“Zahvaljujem se svim tim divnim ljudima, članicama i članovima Lige, koji su uvijek tu kad ustreba, koji su svojim trudom i zalaganjem, svatko na svoj način, doprinijeli da se Dan mimoza dostojanstveno obilježi i u našem Biogradu. Posebna čast mi je surađivati sa svima njima skupa u svim akcijama koje poduzimamo od osnutka biogradske podružnice. Također zahvaljujem Bure centru na prostoru koji nam je ustupio za ovu prigodu.”

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti