Događaji

nesreća prilikom trenažnog leta

Zbog pada Kiowe sazvana izvanredna pressica u Zemuniku, stiže i ministar Krstičević

Zbog pada Kiowe sazvana izvanredna pressica u Zemuniku, stiže i ministar Krstičević
Pixsell

Oko 11.20 sati vidio sam dva helikoptera Kiowa koji su letjeli iz smjera Vodica prema jugu. Kasnije smo vidjeli jedan helikopter i policiju, rekao nam je Tomislav Kranjac, predsjednik mjesnog odbora Zlarina

Vojni helikopter Kiowa OH-58 D pao je u more u ponedjeljak kod Šibenika, između Zlarina i Zablaća, potvrdili su nam vatrogasci, a nešto kasnije i MORH.

Ministarstvo obrane sazvalo je izvanrednu presicu u 14.30 sati u Zemuniku. Do tada ne otkrivaju nikakve nove informacije o nesreći. Ministar obrane Damir Krstičević krenuo je prema Zadru.

Šibenik.in piše kako je iz mora izvučeno jedno tijelo. Provjerili smo tu informaciju i neslužbeno doznali kako su izvukli tijelo pilota te ga pokušali reanimirati, pišu 24sata. Kiowe su dio MORH-ove eskadrile, a dobili smo ih od SAD-a.

- U području otoka Zlarina i Zablaća došlo je do pada helikoptera Kiowe OH-58 D tijekom trenažnog leta u ponedjeljak 27. siječnja 2020. godine u 10,30 sati. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade - objavio je MORH.

Tomislav Kranjac, predsjednik mjesnog odbora Zlarin, vidio je dvije Kiowe u letu. 

- Bio sam na rivi i čekao taxi brod. Oko 11 sati vidio sam dva helikoptera Kiowa koji su letjeli iz smjera Vodica prema jugu. Letjeli su normalno i nije bilo nekih naznaka da je nešto pošlo krivo. Mi smo krenuli ubrzo i vidio sam jedan helikopter kako kruži, pomorsku policiju i nešto još u moru. Sve se to izdogađalo u 5 do 10 minuta - rekao nam je Tomislav Kranjac.

Vatrogasci: Intervenrica i Eco-brod

- Dojavu o padu helikoptera u more između Zablaća i otoka Zlarina dobili smo u 11:11 sati. Na intervenciju smo izašli s pet vozila i deset vatrogasaca. Na intervenciju je upućen Eco-brod - javljaju šibenski vatrogasci. 

Nedavno objavili video: Hrvatski piloti voze i pucaju iz Kiowe

Nedavno je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo objavilo video pilota koji su se godinu dana obučavali na helikopterima Kiowa Warrior, koje su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Američke Države.

Kiowe su opremljene jednim od najsofisticiranijih i najsloženijih oružanih sustava, a hrvatske pilote obučavali su američki instruktori.

Prije godinu i pol prisilno sletio na Zlarin

Prije točno godinu i pol na otok Zlarin prisilno je sletio helikopter. U njemu je bilo troje ljudi, dvoje je zatražilo pomoć. Nitko nije teže ozlijeđen.

Pilotirao je hrvatski državljanin, a prevozio je dvoje putnika, muža i ženu iz Njemačke. Radilo se o civilnom helikopteru koji je prevozio turiste, a očevici su vidjeli kako mu ispadaju dijelovi.


Reci što misliš!