Događaji

31. siječnja i 1. veljače

Četvrti "Fjaka film festival" ovog vikenda u Sv. Filipu i Jakovu

Četvrti

Svi ljubitelji filmske strave i užasa rezervirajte ovaj vikend za 4. FJAKA film festival, koji se u petak 31.01 i u subotu 01.02 održava u kinu u Sv. Filipu i Jakovu!

U ovom izdanju festivala, koji se organizira u sklopu projekta KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje, pozivamo vas da uz klasike žanra poslušate predavanje filmskog kritičara i kolumnista Ivice Perinovića o horor filmu, posjetite izložbu starih horor postera te uživate u glazbenoj slušaonici i filmskom horor kvizu. Projekcije filmova, predavanje i izložba održat će se u novo uređenom filipjanskom kinu, a kviz i slušaonica u Picigin baru na rivi u Sv. Filip i Jakovu. Ulaz na sve događaje je besplatan.

U sklopu festivala održat će se i filmske radionice za djecu koje će trajati tri dana, od 01.02 do 03.02 u vremenu od 15:00 do 18:00 h.  Filmska radionica pokazat će polaznicima da film može poslužiti za predstavljanje raznih ideja i da za njegov nastanak nije potrebna velika ekipa i puno opreme! Na taj način s vremenom će više cijeniti filmsku umjetnost i odlazak u kino te mogu steći motivaciju da se u budućnosti bave upravo nekim vidom filmske umjetnosti.

Fjaka Film Festival nastao je proteklih godina od strane male skupine lokalnih entuzijasta i filmofila čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti ali i revitalizirati običaj odlaska u kino kao relevantan društveni trenutak. Filmski festivali danas su relevantni jer povezuju umjetnost vizualnog kojim smo u potpunosti izloženi na svim razinama života te poticanje socijalizacije i kohezije društva i zajednice u razdoblju kada se naglašava individualnost i kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca. 

"Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se prvi put održava u novo uređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu. Prvi dio festivala, koji traje dva dana, održava se u siječnju, a drugi dio održat će se u ožujku. Jedan i drugi dio festivala zamišljen je kao žanrovski, što znači da se svake godine prikazuju horor filmovi iz različitih razdoblja filmske umjetnosti te kultni  filmovi cijenjenih filmskih horor autora", najavljuju organizatori.

Program festivala:

PETAK, 31.1. -  18.30 h ; predavanje filmskog kritičara i kolumnista Ivice Perinovića

Otvorenje u 19.00 h uz izložbu starih horor plakata

19: 30; Haxan (1922), 91 min

Švedsko - danski nijemi film dovršen 1920. godine, a objavljen 1922. Napisao ga je i režirao Benjamin Christensen, a dokumentarni stil filma dramatiziran je horor sekvencama. Djelomično je utemeljen na Christensenovoj studiji Malleus Maleficarum, njemačkog vodiča za ispitivače iz 15. stoljeća, Häxan je studija o tome kako praznovjerje i nerazumijevanje bolesti i mentalnih bolesti mogu dovesti do histerije u lovu na vještice.




 

21: 15; Brotherhood of Satan (1971), 92 min

U malom gradu događa se niz ubojstava - ukupno 26! Starješine sela htjele bi pozvati u pomoć, ali sve veze s vanjskim svijetom su prekinute. Tko je odgovoran? Film su proizveli glumci L.Q. Jones i Alvy Moore kao svojevrsno zagrijavanje za proslavljenog "Dječaka i njegovog psa". 

 

SUBOTA 1.2., 

Otvorenje u 19.00 h uz izložbu starih horor plakata

19:30: Carnival of Souls (1962), 78 min

Carnival of Souls američki je neovisni horor film iz 1962. godine. Napisao ga je, producirao i režirao Herk Harvey, a glumila je Candace Hilligoss. Njegov zaplet prati Mary Henry, mladu ženu čiji se život zakomplicira nakon prometne nesreće. Ona se seli u novi grad, gdje se ne može asimilirati sa mještanima, a pridružuje se paviljonu napuštenog karnevala. 

 

21:00; The Evil Dead (1981), 85 min

Zla smrt (eng. The Evil Dead) horor je film iz 1981. godine scenarista i redatelja Sama Raimija, a u glvanim ulogama su Bruce Campbell, Ellen Sandweiss i Betsy Baker. Radnja filma prati pet studenata koji odluče provesti nekoliko dana u napuštenoj drvenoj kolibi u šumama Tennesseeja. No, njihov odmor pretvara se u noćnu moru kada otkriju audio snimku čijim preslušavanjem oslobode drevne sile zla.

*nakon projekcija održat će se slušaonica u Picigin baru

 

NEDJELJA, 2.2.

Filmski horor kviz u Picigin baru u 17 sati

*broj mjesta je ograničen, prijave na broj 095 527 08 63 (Tereza)

 

SUBOTA 01.02.- PONEDJELJAK 03.02, od 15:00 do 18.00 h

Filmske radionice u kinu Sv.Filip i Jakov 

Informacije i prijave na radionice na broj: 098 9356 484

 

Projekt KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 100%.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata, u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, Inovacije i Obrazovanje. Nositelj projekta je Udruga za kulturu i umjetnost "U pokretu" uz partnerstvo Zajednice udruga Centar nezavisne kulture te Općine Sv. Filip i Jakov.

 


Reci što misliš!