Događaji

nije podnio ostavku

Ministar Kujundžić stavio mandat na raspolaganje

Ministar Kujundžić stavio mandat na raspolaganje
Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar Milan Kujundžić stavio je danas mandat na raspolaganje.

Iako se nagađalo da će ministar podnijeti ostavku, on to nije učinio, već je kazao kako je nakon sastanka s premijerom odlučio staviti mandat na raspolaganje kako bi dobio više vremena da "dokaže da je sve što se događa zadnjih dana orkestrirani napad interesnih skupina protiv njega":

Kujundžić je sve ono o čemu se u medijima pisalo nazvao lažima i pozvao premijera Plenkovića da odluči o njegovoj smjeni i da to učini na temelju činjenica. Rekao je da posjeduje dokumente koji dokazuju da je sve laž. Te ćedokumente, kako kaže, proslijedili nadležnim organima.

Sedam afera u tjedan dana

Podsjetimo, ministar zdravstva Milan Kujundžić našao se ovih dana u središtu pozornosti. Kao i neki drugi ministri prije njega, Kujundžić je muljao s imovinskom karticom.

Brani se da je "cijeli život radio i stvarao"

Sve je krenulo otkrićem Telegrama koji je objavio da je Kujundžićeva obitelj krajem prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić, te da je kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila 1,462.500 kuna. Pritom su upozorili kako u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti tu nekretninu.

Kujundžić je brzo priopćio da je cijela transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Možda će zvučati patetično ili opravdavajuće, ali u slučaju mog životnog puta krajnje realno - cijeli život sam radio, cijeli život sam stvarao, cijeli život sam štedio i cijeli život sam bio u kreditima. Pred kraj svog radnog vijeka moja supruga i ja smo zaključili da bi za mirnu i sigurnu starost bilo dobro investirati u kupnju nekretnine. Stoga smo odlučili kupiti kuću u Zagrebu u vrijednosti 195.000 eura (protuvrijednost u kunama). S obzirom da godinama, a i sada, imamo mjesečni zbroj plaća preko 40.000 kuna, odlučili smo podići kredit, uložiti ušteđevinu i nešto posuditi od prijatelja", naveo je Kujundžić u reakciji na objavu u medijima.

Ministar je rekao da su za kupnju kuće podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici za kupnju kuće ovjeren kod javnog bilježnika te novac uplaćen na račun prodavatelja kuće.

Lagao je o svojoj drugoj elitnoj kući, tvrdio je da vrijedi duplo manje

Telegram je brzo otkrio novu muljažu. Dakle, Kujundžić je prijavio da obiteljska kuća u Markuševcu, u kojoj sa suprugom godinama živi, vrijedi samo 900.000 kuna.

Službeni podaci vještačenja banaka, koje su od 2010. nekoliko puta procjenjivale tu nekretninu, govore da kuća, za koju je ministar Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa tvrdio da vrijedi 900.000 kuna, zapravo vrijedi duplo više - prema procjeni vještaka PBZ-a, više od dva milijuna kuna. Vještaci OTP-a bili su nešto konzervativniji, no njihova je procjena i dalje gotovo dvostruko veća nego što je Kujundžić tvrdio.

Telegram je došao i do ugovora o stambenom kreditu koji su Tatjana i Milan Kujundžić s PBZ-om potpisali 2010., kada su kupovali spomenutu kuću u Markuševcu, i tada je banka procijenila da vrijedi 2,373.450 kuna. Dakle, gotovo milijun i pol kuna više nego što je ministar prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

2016. godine rađena je i procjena kuće prema OTP banci, a vještaci su tvrdili da je vrijednost kuće 1,680.000 kuna. Dakle, 800.000 kuna više nego što je ministar prijavio.

"Iznos od 900 tisuća kuna unesen je u imovinsku karticu sukladno konzultiranju vještaka prije tri i pol godine, dok je procjena PBZ-a učinjena nedavno, a radi se o istom objektu bez promjena", rekao je Kujundžić.

Ministar je nakon toga, slijedom upita i nagađanja o vrijednosti obiteljske kuće u Markuševcu, priopćenjem izvijestio da je kuću kupio 2010. godine kreditom od 100.000 eura, da je njezina vrijednost prema procjeni stručnjaka 2016. bila oko 120.000 eura, a da danas vrijedi oko 250.000 eura.

Kujundžić navodi da su kuću u Markuševcu, veličine 120 četvornih metara, supruga i on kupili 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ-u uz kamatnu stopu od 6,40 posto.

"To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini", istaknuo je.

U ožujku 2016. godine, sedam mjeseci prije nego što je izabran za ministra, naveo je Kujundžić, "reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65 tisuća eura koji je moja supruga podigla u OTP banci uz kamatu od 2,99 posto".

"Tržište nekretnina se 2016. godine (kada sam postao ministar i radio prijavu Povjerenstvu) počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a s obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos", kazao je Kujundžić.

Pretražili smo po Index oglasima kakve se kuće u Hrvatskoj mogu kupiti za 100.000 do 130.000 eura. Te kuće razotkrivaju koliko je Kujundžić zapravo lagao. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Novac im je posudio vlasnik ljekarni

Ministrovo priopćenje uslijedilo je nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavilo da će provjeriti podatke iz njegove imovinske kartice, a temeljem pisanja medija o kupnji kuće u Zagrebu i vrijednosti kuće u kojoj živi.

"Kuću koju smo kupili prije 2-3 mjeseca u vrijednosti od 195.000 eura kupili smo kreditom u PBZ-u s kamatnom stopom od 2 posto. Nije riječ o povlaštenoj kamati jer je imaju svi liječnici u Hrvatskoj, a ugovorila ju je Hrvatska liječnička komora, 55.000 eura je iz moje ušteđevine koja se može pratiti na mom tekućem računu, a 40.000 eura posudio nam je obiteljski prijatelj", rekao je Kujundžić.

Taj obiteljski prijatelj je Miro Palac, predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net i vlasnik ljekarni Palac, a pozajmicu u iznosu od 300.000 kuna dao je ministrovoj supruzi Tatjani za kupnju njihove najnovije kuće u Zagrebu.

Kujundžići su spornu kuću kupili sami od sebe za 100.000 eura

Nadalje, Telegram je otkrio da su nekretninu u Markuševcu ministar i njegova supruga kupili od njezine građevinske firme prije likvidacije.

Kuću u Markuševcu Kujundžići su 2010. za 100.000 eura otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane. Danas likvidirana tvrtka bavila se izgradnjom stambenih i poslovnih prostora, a jednu od nekretnina kao direktorica i vlasnica tvrtke Tatjana Kujundžić prodala je suprugu i sebi. Godinu dana nakon te transakcije račun tvrtke je blokiran, a Tatjana Kujundžić tri godine ne podnosi financijska izvješća za svoju tvrtku. Zidni vrt zato je likvidiran 2014. godine.

Iz ugovora o kupoprodaji, kojim Telegram raspolaže, jasno se vidi kako je prodavatelj tvrtka Zidni vrt koju zastupa Tatjana Kujundžić, a kupci su Tatjana i Milan Kujundžić kao privatne osobe. Vrijednost kuće navedena je kao 100.000 eura, s uključenim PDV-om. Kako bi mogli realizirati otkup kuće, Kujundžići u isto vrijeme podižu stambeni kredit u PBZ-u, koji glasi na suprugu s ministrom kao solidarnim dužnikom.

Prema ugovoru o kreditiranju, vještaci PBZ-a istu su kuću u tom trenutku procijenili drastično drugačije: 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010., a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15. rujna 2010.

Dakle, u trenutku kada je iz vlastite tvrtke kupovala kuću za 100 tisuća eura, obitelj Kujundžić uzima kredit za koji vještaci PBZ-a tu istu nekretninu procjenjuju na gotovo tri puta viši iznos.

Ispada da je obitelj Kujundžić stan u luksuznoj novogradnji platila 760 eura po kvadratu i pritom besplatno dobila dvije velike terase, garažu za dva automobila i uređeni vrt od 178 kvadrata.

Napad na novinarku, snimala je luksuznu vilu duplo veću od prijavljene

Novinarka Slobodne Dalmacije Andreja Topić napadnuta je u Ivanbegovini kod Imotskog dok je snimala tamošnju Kujundžićevu kuću.

Kujundžić je u imovinskoj kartici naveo da ta kuća ima 100 kvadrata i da nema okućnicu.

No ta je kuća u zemljišnim knjigama gotovo dvostruko veća, ima 184 kvadrata, a nalazi se na zemljišnoj čestici velikoj čak 1016 kvadrata. Također, Kujundžić je naveo vrijednost kuće od 533 eura po kvadratu, što je neobično malo za dvoetažnu vilu obloženu finim kamenom, uz bazen u dvorištu, kovanu ogradu i ostale značajke luksuznog stanovanja.

Nakon što je, kako je rekla Topić, parkirala i s ceste snimala kuću, prišao joj je muškarac. Riječ je o, kako sama novinarka kaže, ministrovom bliskom rođaku kojeg poznaje od ranije.

"'Neš ode snimat! Ko ti je da dozvolu, odakle ti nalog, ova je cesta od ministra, makni auto odavde! Miči se! Miči se', urlao je, nasrtao i unosio mi se u lice", prepričala je novinarka.

To je bio tek početak napada.

"Tad su došli i ostali radnici, njih četiri, pet. Svi uz viku i galamu. Svi uz dernjavu da se maknem jer da je cesta od njihova Milana. Okružili su me. Razmišljala sam da trčim, nisam imala kamo. Svaku rupu oko mene su zagradili. Sjela sam onda u auto i zalupila vrata. U panici nisam mogla naći gdje se zaključavaju sve brave iznutra, iskreno, to mi dugme nikad nije trebalo", rekla je novinarka.

"Ministrovi rođaci koji su se sami tako predstavljali, opkolili su moj auto sa svih strana", dodaje.

"Jedan je sjeo na gepek, onaj prvi, kojeg se sjećam iz reportaže, i pamtim da se prezivao Kujundžić, stao je ispred haube. Treći je navukao kapuljaču i snimao me mobitelom, on je držao suvozačka vrata da ne mogu ni ondje izaći. Četvrti je stao do mojih vrata i skidao protezu da mi je pokaže kroz staklo. Vikali su, derali se, urlali, ljuljali automobil naslanjajući se na njega. Htjela sam pobjeći, otići. Vikala sam im da se maknu, spustila sam prozor i derala se da me puste na miru da odem. Nisu htjeli. Upalila sam auto i pritisla gas. Stali su pred haubu, svim osim onog koji je čuvao gepek da ne bi slučajno pomislila otići u rikverc", ispričala je novinarka Topić.

Policija je uhitila napadače, a Kujundžić je rekao kako su možda pomislili da je riječ o provali.

"Incident koji se dogodio apsolutno osuđujem. Pohvaljujem policiju u Imotskom koja je intervenirala i koja će istražiti što se dogodilo. U vrijeme incidenta bio sam na sjednici vlade, nitko me nije zvao i ni s kim nisam razgovarao", rekao je kratko Kujundžić.

Na Pagu ima dva apartmana, a u Novom Zagrebu oranicu. Ništa nije prijavio

Nadalje, Kujundžić je u imovinsku karticu "zaboravio" upisati barem 83 kvadrata koja, prema podacima iz zemljišnih knjiga, ima u Novalji na Pagu. Za to smo pronašli dokaze. Možete ih vidjeti OVDJE.

Imovinska kartica kaže da je ministar, odnosno njegova supruga, vlasnik apartmana od 50 četvornih metara u Novalji, no prema podacima iz zemljišnih knjiga, ministar u Novalji ima dva apartmana: jedan površine 38,99 četvornih metara i drugi od 37,67 kvadrata, a on je opterećen založnim pravom u korist Privredne banke Zagreb za kredit od 50 tisuća eura.

Uz to, ima i stepenice, nekoliko prostorija i balkon površine 28,73 kvadrata te potkrovlje od 27,98 kvadrata, a s Tatjanom i Anom Kujundžić dijeli vlasništvo nad stubištem neupisane kvadrature. Sve skupa 133,37 kvadrata.

Otkriveno je da nije prijavio ni oranicu od skoro 600 kvadrata u Zagrebu koja glasi na njegovu suprugu.

Kako je doznao Jutarnji, na suprugu Tatjanu od 2018. godine u zemljišnim knjigama vodi se i oranica od 578 četvornih metara u Novom Zagrebu koja se također ne spominje ni u jednoj ministrovoj imovinskoj kartici od 2016. do danas.

Ta je oranica prenesena na ženu ministra zdravstva u postupku likvidacije njezine tvrtke Zidni vrt d.o.o.

Ministarstvo zdravstva isplatilo milijune kuna susjedu i partneru Kujundžićevih

Telegram je doznao i kako je u posljednje dvije godine Ministarstvo zdravstva isplatilo 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić Nevenu Mrkši.

Do milijunskih isplata Mrkšinoj tvrtki Smart Medical d.o.o. došlo je za Kujundžićevog mandata, u 2018. i 2019. godini.

Tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost. Prije toga, do 2016., Neven Mrkša imao je firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić vežu ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje.

Prema dostupnim informacijama, tvrtka Smart Medical bavi se trgovinom farmaceutskih proizvoda i zastupnik je njemačkog proizvođača uređaja za endoskopiju. Tek osnovana firma odmah je započela unosnu suradnju s državom.

DORH provjerava nekretnine Kujundžića

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provjerava sve napise vezane uz ministra Milana Kujundžića.


Reci što misliš!