Događaji

o satiri i seksizmu

Niz reakcija nakon HDZ-ovog priopćenja o prosvjedu "Pošto žensko zdravlje"

Niz reakcija nakon HDZ-ovog priopćenja o prosvjedu
Dino Stanin/PIXSELL

Niz reakcija nakon HDZ-ovog priopćenja o prosvjedu "Pošto žensko zdravlje". Oglasili su se iz SDP-a (Forum žena) i udruge studenata Antifjaka

FORUM ŽENA SDP-a

Poštovane gradske vijećnice HDZ-a i koalicijskih partnera,

kažete da su se vaše procjene vezano za prosvjed „ Pošto žensko zdravlje?“ pokazale ispravnim no vaše procjene su uvijek iste jer nikada niti jedan prosvjed za ljudska i ženska prava u našem gradu niste podržale.

Da ste kojim slučajem bile na prosvjedu, a niste, svjedočile biste iskustvima žena Zadra i Zadarske županije kojima je oduzeto pravo na primarnu ginekološku zaštitu.

Onaj koji, kako kažete,  desetljećima skrbi o zdravlju žena, danas je gradonačelnik grada u kojem je 13 000 žena od kojih 600 trudnica ostalo bez osnovne ginekološke skrbi.

U takvoj situaciji gradonačelnik se nije udostojio ( ili nije imao vremena ) niti jednom riječju barem osvrnuti na situaciju u kojoj  se našlo 13 000 žena od kojih 600 trudnica, a kamoli pokušao iznaći rješenje.

Na Narodnom trgu održan prosvjed "Pošto žensko zdravlje" Na Narodnom trgu održan prosvjed "Pošto žensko zdravlje"

Očekivale smo od gradonačelnika koji nije pravnik, ekonomisti ili inženjer nego ginekolog, svijest o značenju osnovne ginekološke skrbi. 

Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi aktualni gradonačelnik Zadra na prosvjedu „ Pošto žensko zdravlje?“ barem podržao svoje kolege i kolegice, ginekologe i ginekologinje koji rade u nemogućim uvjetima jer se od svakog od njih traži da  skrbe o 9000 pacijentica umjesto 4200 kako je propisano zakonom. 

Čitamo kao ste svjesne trenutnog stanja nedostupnosti osnovne ginekološke skrbi, ali ne vidimo koji je vaš doprinos rješavanju ovog problema, budući ste na pozicijama sa kojih to možete/morate riješiti. Stranke kojim pripadate raspolažu svim mehanizmima i polugama vlasti, od Grada, Županije do vlade u kojoj je ministar zdravstva  dr. Kujundžić sa više afera nego što Zadar ima ginekologa. 

Zašto ste šutnjom i nečinjenjem dopustile da se dogodi situacija ( a nije se dogodila preko noći ) u kojoj je 13 000 žena od čega 600 trudnica ostalo bez osnovne ginekološke zaštite ? A sutra će vam usta biti puna demografske obnove. 

Mogle ste barem pokušati biti dio rješenja. Ili možda niste?

Nas ne vrijeđa transparent sa vaginom. Vrijeđa nas činjenica da je 13 000 žena, od toga 600 trudnica bez osnovne ginekološke skrbi.

I dopustite nam da mislimo da je borba za ljudska i ženska prava stvar svih građana i građanki našega grada, političara i političarki , gradskih vijećnika i vijećnica pa i gradonačelnika. 

 

                                        Danijela Vukoša, predsjednica Foruma žena SDP-a Zadar

 

ANTIFJAKA

Povodom prosvjeda “Pošto žensko zdravlje?” održanog u Zadru prošle nedjelje te javnih istupa nekih stranačkih grupacija, želimo razjasniti nekoliko stvari.

Transparent s gotovo udžbeničkim prikazom ženskog spolnog organa izradile su aktivistkinje za ženska prava kako bi ukazale na ulogu aktualnog gradonačelnika Dukića u procesima koji su doveli do trenutnog stanja u kojem je primarna ginekološka skrb nedostupna na prostoru Grada Zadra i Zadarske županije.

Nadalje, seksizam označava stereotipne percepcije i djelovanja kojima se žene dovodi u nepovoljniji društveni položaj. Stoga, neutemeljeno je okarakterizirati transparent kao seksistički zbog samog konteksta prosvjeda i poruke koja se njime htjela prenijeti. Ono što se može dovesti u vezu sa seksizmom jest izostanak seksualnog odgoja i razumijevanja seksizma pa je tako svaki prikaz vulve vulgaran.

Poruka je satirični prikaz činjenice da je već spomenuti gradonačelnik i sam ginekolog. Osim toga, nedostatak specijalizanata_ica, a samim tim i ginekologa_inja je dugogodišnji problem u Gradu Zadru i zadarskoj županiji koji je u fokus javnosti došao više puta pa tako i prilikom preuzimanja gradonačelničke funkcije dotičnog.

S obzirom da “punu satnicu” ima kao rukovodeća osoba na lokalnoj razini, ovim putem bi ga iznova pozvale da inicira donošenje rodno osviještenog gradskog proračuna te kao osoba iz struke objasni problematiku i zadarskom županu Longinu koji je rukovodeća osoba na razini cijele županije i najodgovornija osoba za stanje u Domu zdravlja Zadarske županije. 

Drago nam je da smo uspjele privući pozornost stranačkih grupacija i da su počele aktivno razmišljati o ženskom reproduktivnom zdravlju kao važnom problemu. Žao nam je da nitko od njih svoju zabrinutost nije iskazao podrškom prosvjedu ili nekim drugim oblikom političkog djelovanja na dobrobit žena, već su se usmjerili na političke oponente (koji su u samom prosvjedu sudjelovali kao građanke i građani) time prebacujući fokus sa stvarnog problema: dugogodišnjeg zanemarivanja reproduktivnog zdravlja žena unutar javnog zdravstva.

KSS Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu

 


Reci što misliš!