Događaji

u tijeku je očevid

U izvlačenju helikoptera zajedno s roniocima sudjeluje i brod "Faust Vrančić"

U izvlačenju helikoptera zajedno s roniocima sudjeluje i brod

Cijelu noć trajala je potraga za nestalim pilotom iz vojnog helikoptera Kiowa Warrior koji se jučer ujutro srušio u more između Zablaća i otoka Zlarina.

Za nestalim pilotom u ponedjeljak je  tragalo sedam brodova i helikopter. Navečer su u potragu bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Pretpostavlja se da će “Faust Vrančić” zajedno s roniocima sudjelovati u izvlačenju helikoptera s 30 m dubine. BS-73 Faust Vrančić je ratni brod u sastavu flote HRM-a od 1991. godine kad je od Jugoslavenske ratne mornarice zaplijenjen u Šibeniku. Prema klasifikaciji, radi se o spasilačkom brodu koji je, između ostalog, opremljen i dizalicom. Brod je izgrađen u Brodogradilišu Tito u Beogradu 1976. godine, kada je ušao u flotu JNA pod imenom PS-12 Spasilac. U istoj klasi (klasa Spasilac) izgrađena su još dva broda.

Podsjetimo, nisu poznati uzroci gotovo novog helikoptera s tek 500 sata leta kojim su upravljali iskusni instruktori letenja. Tijelo bojnika Marina Klarina pronašao je ribar iz Zablaća i unatoč pokušajima reanimacije, nije mu bilo pomoći, a njegovog kolegu pronašli su jutros. Izvlačenje olupine helikoptera trebalo bi riješiti zagonetku inače vrlo sigurne letjelice čija je jedina mana bila neopremljenost za slijetanje na morsku površinu. Iako je Ministarstvo obrane opremu naručilo, nikad ih nije kupilo.


Reci što misliš!