Kultura

Blitz Cinestar odbio prikazati pod izgovorom da "neće biti gledan"

Film "Gazda" dosad vidjelo deset tisuća gledatelja

Film

Od premijernog prikazivanja, 4. listopada, film "Gazda" pogledalo je deset tisuća gledatelja diljem Hrvatske, a najgledaniji je bio u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Film je prikazan u gotovo svim gradovima čija su kina članovi neovisne kinomreže, no ne i u multipleksima, s obzirom da ga je, kako je priopćio Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN), Blitz Cinestar odbio prikazati pod izgovorom da "neće biti gledan".

HRCIN, koji je producent filma, navodi kako ga je taj najveći lanac kina odbio prikazati zbog "privatne i poslovne povezanosti s jednim od protagonista filma Gazda", te je "zbog neistinitog reklamiranja i svjesnog obmanjivanja javnosti krilaticom 'Ponosni na domaći film'" predao Sudu časti Hrvatske gospodarske komore prijavu protiv Blitz Cinestara.

Najavljeno je i da će 8. studenog film biti prikazan u zagrebačkom kinu Europa s engleskim titlovima, a zanimanje za tu projekciju pokazao je velik broj diplomata akreditiranih u Hrvatskoj.

Prigodom premijere redatelj Dario Juričan objasnio je kako to nije film o Ivici Todoriću, predsjedniku Uprave Agrokor koncerna, već pripovijest o hrvatskim simbolima i mehanizmima o tome kako ova država funkcionira zadnjih pedeset godina, "priča o uspjehu i kako se do njega došlo, ali i priča o neuspjehu i kako u njemu živimo".

Film je dobio potporu HAVC-a i Zaklade Kultura nova, no to nije bilo dovoljno da se dovrši, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja tijekom koje je u samo dva i pol dana prikupljen iznos od potrebnih tri tisuće dolara

Uz film je objavljena istoimena knjiga Saše Paparella, kojoj je upravo iz tiska izašlo drugo, dopunjeno izdanje - prvo je rasprodano u manje od mjesec dana.

Drugo izdanje ima 40 stranica više, nove fotografije i dokumente, a dodan mu je i niz članaka autora Jurice Pavičića, Dražena Ćurića, Deana Dude i Goranka Fižulića u kojima se komentira i analizira film "Gazda".

"Knjiga je komplementarna filmu i svojevrsni je priručnik s 32 poglavlja u kojima se otkriva kako biti kreativan da bi se postigao ultimativni cilj: biti gazda u Hrvatskoj", napominje se u priopćenju.

Ona je rezultat praćenja filmske ekipe te istraživanja autora objavljenog u nekadašnjem tjedniku Forum, pod naslovom "Državni prijatelj broj 1".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.