Kultura

Filmski festival u Valladolidu

Nova nagrada filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić

Nova nagrada filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić

Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić osvojio je nagradu Zlatni klas za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting point 61. izdanja Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci).

Hana Jušić je uz nagradu osvojila i 15.000 eura koju dodjeljuje festival. Program Meeting point prikazuje prve i druge filmove redatelja, a ove je godine u dugometražnoj konkurenciji prikazao 14 naslova.

Ne gledaj mi u pijat premijerno je prikazan u programu 'Dani autora' ('Giornate degli autori') u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a nedavno je na festivalu u Varšavi osvojio posebno priznanje žirija. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Film je nastao u koprodukciji s danskom kućom Beofilm i Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatska premijera zakazana je za 15. listopada na 14. izdanju Zagreb Film Festivala, nakon čega film kreće u nacionalnu distribuciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.