Kultura

Kalibar bestival u punom je zamahu!

Kalibar bestival u punom je zamahu!

Kalibar bestival u punom je zamahu - ni kiša sinoć nije omela plan i program književnog festivala u Zadru koji po četvrti put plijeni pažnju publike.

Program se umjesto na Poljani Branka Stojakovića odvijao specifičnom ambijentu - crkvi sv. Dominika.

Petak je donio raznovrstan književni menu, a po prvi put dodijeljena je nagrada Post scriptum!

Žiri u sastavu Adrijana Vidić, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Kruno Lokotar odlučio je da se prva Nagrada Post scriptum za književnost na društvenim mrežama dodijeli Hrvoju Marku Peruzoviću.

Dobitniku pripada nagrada u vidu objave knjige u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk sa svim pripadnim pravima, te novi alat – smartphone.

Kalibar bestival ugostio je tri zanimljiva autora - pjesnika Alena Brleka (Novi Sad), Ružicu Aščić i Nataliju Miletić, koji su u razgovoru sa Stanislavom Nikolić Aras otkrili brojne detalje o svojem stvaranju, uopće o potrebi pisanja, društvenom angažmanu i socijalnom elementu u književnosti danas, stilu, iskustvu s objavama radova itd.

"Zašto pišem? Možda zato jer sam sebi pokušavam objasniti što se događa!" kazao je Brlek, autor zbirke Metamorfoze. Njegove pjesme na svojevrstan način su lirski nježni pamfletizam. Natalija Miletić kazala je kako nastoji raskrinkati ljudsku psihu, a u zbirci "Nisam" pokušala je kroz zbroj žena zahvatiti onaj problematičan talog društvene zbilje.

Ružica Aščić, dobitnica nagrade Prozak za prozni prvijenac, piše vrlo mračne priče u kojima izvlači i ono najgore iz svojih likova.

Uslijedilo je predstavljanje knjige "Kako ste?" free lance novinarke Barbare Matejčić, pa se u raspravi s Krešimirom Krolom i Ivicom Nevešćaninom povela diskusija o novinarskom kruhu i utjecaju kapitalizma na medije danas.

Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih, onih koji žuljaju hrvatsko društvo, budu malo manje nepoznanice. A samo je jedan način da autorica zgrabi čitatelja i odvuče ga iz zone komfora duboko u živote ljudi koji nisu odabrali okolnosti koje su ih obilježile: taj se način zove narativno novinarstvo. Jezik dobre književnosti upotrijebljen za nešto što se zaista dogodilo.

Matejčić je otkrila i kako je presretna što je dobila sjajnu priliku - stipendiju, pa će se nastaviti baviti novinarstvom u kojega je istinski zaljubljena.

Zvijezda večeri ili pak dobri duh festivala bio je sarajlija Nenad Veličković, autor koji je publiku oduševio britkim komentarima i šaljivim tekstovima koji sjajno ''peru'' ozbiljne društvene fenomene poput obrazovanja. Njega je predstavio Kruno Lokotar.  Veličković je između ostalog prezentirao svoju ''Školokrečinu" - nacionalizam u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim čitankama, a bilo je riječi i o drugim djelima poput Konačari, Otac moje kćeri, Sahib, zbirci Đavo u Sarajevu i zabavno-eksperimentalnim djelima Sexikon, Sexpresionizam i Sarajevski gastronauti.

Ako vam ovaj mali pregled drugog dana Kalibar bestivala nije najbolja pozivnica, onda treba reći još samo ovo: večeras na Bestivalu gostuje legendarni Pero Kvesić!

Od 18.30 sati poslušajte kako je nastala knjiga Frane Herende ''1202.", Kvesić nam stiže u 19.45 sati, a nakon razgovora s autorom slijedi projekcija filma Dum Spiro Spero Pere Kvesića!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.