Kultura

Četvrto izdanje zadarskog književnog festivala

4. Kalibar bestival: Koliko su (ne)moćne riječi?

4. Kalibar bestival: Koliko su (ne)moćne riječi?

Četvrto izdanje zadarskog književnog festivala sinoć je započelo na Poljani Branka Stojakovića. Kalibar Bestival kojega organizira zadarska udruga pisaca ZaPis međunarodni je festival književnosti i umjetnosti koji u staru gradsku jezgru i ove godine donosi nova i zanimljiva imena lokalne i regionalne književne scene.

Samo otvorenje Bestivala održano je u galeriji ZadArt gdje je svoje tekstove i likovne radove predstavila Gabrijela Jonjić, djevojka s autizmom, čija je knjižica fascinantan uvid u bogat unutarnji svijet mlade Splićanke.

Danijela Cikatić Javorčić prezentirala je terapeutski rad s Gabrijelom koja je kroz likovnost i tekst ukoričen u knjizi progovorila o ''dozvolama'' i ''zabranama'' u Hrvatskoj, te kroz ciklus Pakao i Trudnoća pokazala kako jedna čistoća duha reflektira i čistoću jezika.Intenzivnost emocija ogleda se posebno u tehnici tuša u boji. Suočavanje s emocijama i strahovima autistične djevojke fascinira i Tanju Mrava, književnicu i terapeutkinju koja je s Gabrijelom otvorila izložbu i sam Bestival.

U dvorištu Kazališta lutaka, na Poljani Branka Stojakovića, prve gošće na pozornici bile su redom profesorice i autorice zbirki poezije - Katja Grcić koja je studirala u Zadru, Irena Delonga Nešić koja je u Zadru gostovala upravo na poziv ZaPisa, te Stanislava Nikolić Aras, članica ZaPisa.

Bilo je riječ o brojnim temama koje povezuju ove tri autorice, od samih početaka pisanja i bavljenja poezijom, do književnih natječaja, objave tekstova, novih medija koji mijenjaju naše poimanje stvaralaštva. 

Autorice su se osvrnule i na činjenicu koliko zapravo imaju ili nemaju povjerenja u jezik; koliko brzo ili sporo pišu, ima li njihova poezija elemente erupcije i koliko rade na svojim tekstovima, te koliko su riječi danas uopće moćne ili nemoćne. Veseli i to što sve one u ladicama imaju i ''novosti".

Nakon tri autorice, na red su došla i tri mlada autora - Bojan Krivokapić, Goran Stamenić i Bojan Todorović stigli su iz Novog Sada i pojasnili kako se tamo stvara i percipira književnost. 

Svi gosti s publikom su podijelili i neke od svojih radova.

Nakon književnosti, na red je došla i glazba - Bestival je začinio nastup zadarskog dvojca Semafor i sat.

I danas se nastavlja program Bestivala:

18:00 Predstavljanje Post scriptum književne nagrade i dodjela prvom pobjedniku
19:00 Književni program: Ružica Aščić, Alen Brlek i Natalija Miletić; moderira Stanislava Nikolić Aras
20:00 Predstavljanje knjige Kako ste? Barbare Matejčić i panel diskusija, sudjeluju: Krešimir Krolo i Ivica Nevešćanin
21:15 Književni program: Nenad Veličković, moderira Kruno Lokotar
22:30 Pisci biraju© afterparty


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.