Kultura

Novi film Nevija Marasovića

Glumac Franjo Dijak nagrađen na Filmskom festivalu u Montrealu

Glumac Franjo Dijak nagrađen na Filmskom festivalu u Montrealu

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Franjo Dijak nagrađen je Filmskom festivalu "Fantasia" u Montrealu za najbolju mušku ulogu koju je odigrao u novom filmu "Goran" u režiji Nevija Marasovića.

Radnja filma smještena je u Gorski kotar, a naslovni junak (Franjo Dijak) je taksist koji brine za svoj slijepu ženu Linu, no ljudi oko njega kroje mu život po vlastitim idejama i time dovode u pitanje njegovu jednostavnost i bezbrižnost.

Film je nastao u produkciji Antitalenta, a Scenarij potpisuje Gjermund Gisvold.

U filmu, uz Dijaka, glume Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Milan Štrljić, Bojan Navojec, Filip Križan i Iva Krajnc. Postoprodukcija filma realizirana je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a početak domaće kinodistribucije očekuje se u siječnju 2017. godine (za distribuciju je zadužen Blitz film i video).

Fantasia Film Festival u Montrealu ove se godine, u svom 20. izdanju, održao od 14. srpnja do 3. kolovoza, te se pozicionirao kao najveća i najutjecajnija manifestacija žanrovskog filma u Sjevernoj Americi, ali i kao jedan od najpopularnijih filmskih festivala u zemlji.

Posjetilo ga je više od 100.000 gledatelja, koji su imali priliku vidjeti velik broj filmskih ostvarenja - od snažnih osobnih priča i vizija do komercijalnih ostvarenja za široku publiku.

Nagradu za najbolji dugometražni igrani film  osvojio je Vlak za Busan (Train to Busan) u režiji Yeona Sang-hoa, najboljim redateljem proglašen je Kiyoshi Kurosawa (Creepy), a najboljom glumicom Youn Yuh-jung (The Bacchus Lady). 

Osim toga u programu kratkometražnih filmova (Fantastique week-end du cinéma québécois) jednu od tri nagrade za najbolji film osvojila je manjinska kanadsko-hrvatska koprodukcija "Only Lovers Leave to Die".

Režiju, scenarij, kameru i montažu potpisuje Vladimir Kanić, producenti su Vladimir Kanić i Valentina Orešić, a ovaj kratkometražni animirani film nastao je u produkciji kuće Tvornica svjetlosti/Factory of Light.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.