Kultura

HNK Rijeka

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo imenovanje Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo imenovanje Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo je na sjednici održanoj u četvrtak imenovanje Marina Blaževića na dužnost intendanta HNK Ivana pl. Zajca te Slavenu Tolju još jedan mandat na čelu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.

Marina Blaževića za intendanta je predložilo Kazališno vijeće riječkoga HNK nakon provedenog natječaja na koji se javila i glumica Ana Vilenica. Po ocjeni Kazališnog vijeća, kako je rekao njegov predsjednik Nenad Šegvić, Blaževićev program je vrlo ambiciozan, iskazano je veliko poznavanje izvedbenih umjetnosti i upućenost u unutarnji ustroj kazališta, a program je izvediv u sklopu financijskih mogućnosti te kuće. Za izbor Blaževića bila su tri člana vijeća, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Tea Čaljkušić-Mance istaknula je govoreći u ime kluba vijećnika HDZ-a da nisu bili zadovoljni radom intendanta Olivera Frljića, kojem je Blažević bio prvi suradnik.  "Blažević nas teško može iznenaditi jer Frljić u prošlom mandatu gotovo nije ni bio u Rijeci pa je on praktično vodio kazalište", rekla je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao da je za imenovanje Frljića i Blaževića na čelo HNK, a time i za njihovu programsku osnovu, glasovala velika većina gradskih vijećnika. "Sad želimo završiti taj ciklus i zato je Blažević dobar izbor", dodao je. 

Vijećnici HDZ-a i Hrvoje Burić glasovali su protiv Blaževićeva imenovanja. To imenovanje mora još potvrditi ministar kulture.

 Za još jedan mandat Slavena Tolja bili su svi vijećnici osim Hrvoja Burića, koji je glasovao protiv. 

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je Tolj dokazao da se uz relativno skromna financijska sredstva može učiniti mnogo.

"Tolj je uspješno surađivao s mnogima unutar MMSU-a i izvan njega i mnogo pridonio kandidaturi i razvoju programa za Europsku prijestolnicu kulture 2020. u Rijeci", ocijenio je gradonačelnik.  Tolj je bio jedini kandidat.

Na sjednici Gradskog vijeća potvrđen je i odabir Gorana Gračanina za ravnatelja riječkoga Doma  mladih.

Na aktualnom satu, odgovarajući na pitanje vijećnice Petre Karanikić (SDP) o uvođenju građanskog odgoja u riječke škole, gradonačelnik Obersnel je rekao da je Rijeka, kao osnivač osnovnih škola, odlučila pokrenuti taj projekt nakon predugog čekanja da to pokrene ministarstvo.

Od jeseni će se pokrenuti eksperimentalni program građanskog odgoja u petim razredima šest riječkih škola kao izvannastavna aktivnost, istaknuo je. U tijeku je edukacija nastavnika, a pripremljeni su i udžbenici s 35 nastavnih cjelina. Planira se da se program pokrene za godinu dana i u šestim razredima, a zatim, sljedećih godina, i u dva završna razreda osnovne škole, dodao je gradonačelnik Obersnel.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.