Kultura

Predavanje u GKZD

Tomislav Brlek u Zadru: Oni kojih satira vrijeđa trebali bi se zapitati zašto je to tako

Tomislav Brlek u Zadru: Oni kojih satira vrijeđa trebali bi se zapitati zašto je to tako

Od svojih početaka, satira tematizira pitanje - dokle se može ići? O satiri nekada i danas govorio je Zadranima Tomislav Brlek, poznati profesor, znanstvenik, povjesničar književnosti.

Predavanje Tomislava Brleka organizirla je udruga zadarskih pisaca ZaPis.

Satira u granicama pristojnosti ne bi ni bila satira, smatra Brlek.

"Satiru ne definira predmet, nego odnos. Cilj je odnos prema nekoj ideji, predmetu, osobi, običaju. Autori satire često su i sami osobe od velikog ugleda u društvu. Satira je zapravo smještena u trostruki odnos - govornik, predmet, publika. Kako kaže Jonathan Swift, to je ogledalo u kojima promatrači vide svačije lice osim svojeg vlastitog''.

Na predavanju je bilo riječi o poznatim djelima satire, te autorima poput Horacija, Thomasa Moorea, ali i hrvatskoj satiri posebno onoj u kultnom Feral Tribuneu.

Djela satire su jedinstvena i žanrovski teško odrediva, ističe Brlek.

Povela se i rasprava s publikom o granicama dobrog ukusa i današnjim primjerima satire i njezinim protagonistima.

Naveden je i primjer fotografije malog Sirijca čije je beživotno tijelo pronađeno na plaži i koja je obišla svijet s natpisom ''Budući terorist?'' te koliko je to bila satira uopće.

Satira je u svojoj biti motivirana verbalna karikatura, zaključuje Brlek i kaže kako je njezina prava meta upravo ljudsko samozavaravanje; a oni kojih satira vrijeđa neka se zapitaju zašto je to tako i čega se zaista plaše.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.