Kultura

ZaPis zna kako

Eksplozivno započelo treće izdanje Kalibar bestivala

Eksplozivno započelo treće izdanje Kalibar bestivala

Eksplozivno je započelo treće izdanje Kalibar bestivala, festivala kulture i književnosti u organizaciji zadarskih pisaca ZaPis.

Ispred Kazališta lutaka Zadar treću godinu zaredom Bestivalije su tu da bi razbile sve predrasude o klasičnim književnim susretima koji uključuju lamentacije urednika, recenzenata i samih pisaca.

Ovaj festival publiku upoznaje s piscima na način koji bi najbolje mogli usporediti s ''pozivom na piće''.

Na pozornici se izmjenjuju književnici i opušteno pričaju o sebi i svojim euforijama i frustracijama.

Prvi od njih bio je Michel Bozikovic, podrijetlom ''bodul'', a živi i radi u Švicarskoj.

U razgovoru s Krunom Lokotarom, govorio je o iskustvu novinarstva u Švicarskoj i temi koja ga je zaokupila u romanu ''Drift'' - Domovinskom ratu. Otkrio je i kako piše trilogiju, a pisanje uspoređuje sa stvaranjem glazbe, pa kaže kako nekada piše ''pop'', a nekada ''hard core''.

Pjesnikinja Dorta Jagić oduševila je publiku svojom specifičnom poezijom. U Zadar se zaljubila prošlo ljeto, kada je odlučila i ostati tu čak dva mjeseca.

Želimir Periš, zadarski pisac, osvrnuo se na svoj novi roman, ''Mima i vaše kćeri'', posebno zaintrigiravši publiku eksplicitnim nazivima poglavlja.

No, pravi urnebes priredili su Boba Đuderija i Edi Matić, splitski vragolasti autori, koji su specijalno za bestival napisali priče u kojima nimalo ne štede jedno drugoga.

Kruno Lokotar i Vojo Šindolić predstavili su ediciju Beatbiblioteka koja je za početak objavila poeziju Lawrencea Ferlinghettija.

Drugi dio večeri ispunila je glazba. Glazbeno zagrijavanje započeo je odličan Nimbus, sve slušaniji projekt Maje Milin koja je u akustičnoj verziji izvela šest pjesama, nakon koje je na scenu stupio Gatos del Mondo, prava artistička noise punk senzacija uz čiji je nastup poljana Branka Stojakovića bila ispunjena do samog kraja. Nakon tri vraćanja na bis završio je odličan prvi dan KaLibra, a nastavak tek slijedi.

Subotnji program započinje s predstavljanjem knjige Korane Serdarević u 19:00, potom se u 20:30 seli u cafe bar Zodiac gdje će biti otvorena izložba radova Alema Ćurina. Ostatak književnog programa u kojem sudjeluju Edo Popović, Roman Simić Bodrožić, Iva Tkalec i Jelena Zlatar se nastavlja na trgu Kazališta lutaka u 22:00, a finale je dokumentarni film "Još jednom" čija noćna projekcija počinje u 23:00, a završava kasno u noć uz tribinu uz film.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.