Kultura

S konferencije za medije

Što nam donosi treći KaLibar bestiVal?

Što nam donosi treći KaLibar bestiVal?

Izvadite rokovnike, planere, zaokružite datume. Sve je spremno za KaLibar BestiVal! Treća inkarnacija međunarodnog festivala koji teži spojiti sve najbolje što književnost nudi održat će se u Zadru 18., 19. i 20.. rujna

Festivala u Zadru nikad dosta, no ono što nam se sprema od 18. do 20. rujna kod Kazališta lutaka Zadar bit će prava poslastica za ljubitelje književnosti i umjetnosti.

Treću godinu zaredom Zadar postaje grad književnosti i kulture, kaže ispred organizacijskog tima KaLibar bestiVala Želimir Periš. I on je među piscima koji će na ovom festivalu predstaviti novu knjigu, no bestiVal je mnogo više od suhoparnih prezetacija. To je prije svega mjesto susreta - okupit će autore iz Zadra, Splita, Rijeke, Zagreba, Dubrovnika.

Na press konferenciji u Libaru u Gradskoj knjižnici Zadar danas je bio prisutan i Vojo Šindolić, poznati prevoditelj, koji će na festivalu predstaviti zbirku poezije Lawrencea Ferlinghettija i ediciju Beatblioteka Hrvatskog društva književnika. Kazao je kako mu je izuzetno drago što je HDK prepoznao potencijal američkih pjesnika - slijedi prijevod opusa Boba Dylana. "Vrijeme je da vratimo vjeru u prevedenu poeziju", kaže Šindolić.

Kalibar bestival podržava Ministarstvo kulture RH; Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarska županija

Udruga ZaPis kao nositelj organizacije bestiVala ovim programom ponudit će niz književnih susreta, tribina, ali isto tako i projekciju dokumentarnog filma "Još jednom", izložbu Alema Ćurina, predstavu "Četiri priče - žena" i dva koncerta - atos del mundo i Nimbus.

Trg Branka Stojakovića postat će ponovo aktivan prostor, nakon proteklih festivala Zadar snova, Avvantura festivala, Monoplaya, poručila je Stanislava Aras.

"BestiVal stvara prostor za kulturne sadržaje i jedan kontinuitet za univerzalnu publiku koja te sadržaje prati, a ne radi se osubkulturi, koliko o jednom ležernijem pristupu umjetničkim izričajima.

Govorit ćemo o književnosti, kreativnom pisanju, prevođenju. Kalibar bestiVal na neki način funkcionalizira udruguzadarskih pisaca ZaPis. Svake godine jedan ZaPis-ovac predstavlja knjigu, pa ove godine imamo knjige Želimira Periša i Andreje Malte. Pridružit će nam se pisci iz Zagreba, Splita, Rijeke. Dolaze nam Edo Popović, Korana erdarević, Roman Simić, Edi Matić, Dorta Jagić, Boba Đuderija...'' 

Želimir Periš ističe i međunarodni karakter festivala - u programu sudjeluje Michael Bozikovic.

Dakle, treću godinu u nizu KaLibar bestiVal udara kulturom tamo di najviše boli! Tri dana književnog program popraćenog izložbama, projekcijama filmova, kazališnog predstavom i dva glasna koncerta najbolja su preporuka da i vi dođete na festival koji vas neće razočarati.

Sve o programu i gostima provjerite i na web stranici festivala OVDJE!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.