Kultura

Izvan sezone - događaji

Dubrovnik pokreće i 'zimske igre'

Dubrovnik pokreće i 'zimske igre'

Ove godine prvi Dubrovački zimski festival traje od prve nedjelje adventa do prve nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja

Od umjetnog snijega i klizališta u povijesnoj jezgri Dubrovnika, do koncerata klasične i zabavne glazbe, sve će to biti dio prvog Dubrovnik Winter Festivala, rečeno je na konferenciji za novinare u Dubrovniku.

Kako je istaknuo dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, riječ je o festivalu koji bi trebao uljepšati život građana, ali i dovesti i do tri puta više gostiju u Dubrovnik zimi.

''Osnovni cilj Dubrovačkog zimskog festivala je da od 1. studenoga od 31. ožujka, izvan sezone, život za građane Dubrovnika bude veseliji i da na jednom mjestu mogu vidjeti sve što će se događati u tom razdoblju'', rekao je Vlahušić te dodao kako se na taj način želi utrostručiti brojka gostiju koji dođu u Dubrovnik zimi.

Ove godine prvi Dubrovački zimski festival traje od prve nedjelje adventa do prve nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja.

To je jedan pionirski pothvat, slično kao što smo prije 65 godina krenuli s Dubrovačkim ljetnim igrama'', rekao je Vlahušić te ustvrdio i kako program ne ide u okviru jedne institucije, kao što je to s Dubrovačkim ljetnim igrama, već je riječ o ''mozaičnoj formi'' iza koje stoje Grad i TZ Grada Dubrovnika.

"Zimski program dogodine bit će težak 20 milijuna kuna, a to je čak osam milijuna kuna više od proračuna koje imaju Dubrovačke ljetne igre'', istaknuo je Vlahušić, te na novinarski upit odgovorio da je ove godine izdvojeno oko milijun i pol kuna.

Vlahušić je stoga za sljedeću godinu najavio i održavanje još nekoliko festivala u sklopu krovnog Zimskog festivala, poput Festivala svjetla te naglasio kako je ove godine riječ o 127 događaja kroz 40-ak dana.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović je naglasila kako je Dubrovački zimski Festival odgovor svim koji kažu da se Dubrovniku zimi ništa ne događa.

''Od klasične glazbe i kazališta, pa do zabavnih pjevača, sada je sve to stavljeno pod jednu kapu'', rekla je Ivana Medo Bogdanović te dodala kako će za sljedeću godinu tražiti i potporu hotelijera i turističkih agencija kako bi zima u Dubrovniku zaživjela u pravom smislu riječi.

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž iz programa Festivala posebno je izdvojio klizalište koje će biti otvoreno u staroj gradskoj jezgri u četvrtak, umjetni snijeg pokraj mora na predjelu Peskarije, te božićne kućice koje će biti postavljene već u utorak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.