Kultura

''Knjiška posvuduša''

Vlatka Basioli: Pišem u dahu, pa ''brusim''

Vlatka Basioli: Pišem u dahu, pa ''brusim''

Vlatka Basioli, mlada glazbenica i spisateljica, s nama je podijelila svoja razmišljanja o književnosti, pisanju, čitanju...

''Knjiška posvuduša'' u klubu mladih Klooz ovaj tjedan ugostila je Vlatku Basioli, apsolventicu književnosti i aktivnu članicu ''ZaPis''-a. Vlatka je s nama podijelila svoja razmišljanja o književnosti, pisanju, čitanju, a čuli smo i njezine kratke priče jer to je forma u kojoj se najbolje snalazi.

''Pišem pod inspiracijom, ne isključivo, ali najčešće. Kod mene nema pravila, zapravo, najviše me motiviraju neke životne situacije, pa se u meni javi poriv za bilježenjem. Imam osjećaj da to moram, da ne bi propustila nešto važno. Pišem u dahu, ali brusim'', kazala je Vlatka i dodala kako se najbolje osjeća dok piše jer to za nju predstavlja vrijednost.

U razgovoru s Moranom Rogić, voditeljicom Klooza, Vlatka je govorila i o zastupljenosti južnoslavenske književnosti, dobrim autorima, čitanju i pisanju pod utjecajem pisaca, filmovima, skladanju, itd.

Vlatka Basioli (1985.) rođena i odrasla u Zadru, gdje je napravila i prve spisalačke korake prvih književnih kritika pišući za srednjoškolski magazin Spektar. Svoje književno-spislačko obrazovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njena prva ljubav i prvi književni uradci bili su znanstveno fantastičnog žanra. S vremenom SF prozu usmjerava na čistu fantastiku, a onda i kratke priče van te domene. Svoje priče stilski svrstava u nekoliko kategorija.

Od onih pripovjednih u stilu Ive Andrića, do ekspresivnih, minimalističkih u formi,u stilu Vladimira Pištala. Iščitavajući pisce južnoslavnske književnosti, svoje uzore pronalazi upravo u njima. Objavljuje svoje kratke priče u studentskim časopisima, od kojih je posebno bila zapažena priča „O Bogu, Paklu, Gremlinima i profesoru Pavlovskom" objavljenom u časopisu „Balkan Express". 2012. godine pridružuje se književnom kružoku ZaPis te u Zapisovoj zajedničkoj zbirci „Samo ti pričaj" objavljuje priču „Tempus nefecundi" -na latinski laički preveden naslov „Doba neplodnosti".

Na ''Knjiškoj posvuduši'' Vlatka je pročitala kratke priče : „O Bogu, Paklu, Gremlinima i profesoru Pavlovskom'', „Malverzacije", „Negdje blizu baze", „Tempus nefecundi", te „Sanja, Valerija i ja".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.