Kultura

''Knjiška posvuduša''

Pjesnik iz revolta

Pjesnik iz revolta

U programu ''Knjiška posvuduša'' sinoć je u klubu mladih svoje pjesme i priče predstavio Ivan Boško Habuš, član udruge zadarskih pisaca ZaPis.

U razgovoru s Moranom Rogić, voditeljicom Klooza, doznali smo mnogo toga o Boškovom pisanju i čuli pjesme poput ''Oni znaju sve'', ''Nokturno'', ''Šaptač zemlji'', ''72'', i dr.

Lakše konstitucije, ali teškog karaktera, rođen je s dva dana zakašnjenja, 22. svibnja 1983. Pisanjem pokušava otkriti male i velike životne tajne, ali i sve očite pojave koje se zbivaju ljudskim bićima. Završio studij talijanskog i francuskog jezika s književnostima. Pojedine pjesme je objavljivao u književnom časopisu Sveučilišta u Zadru - Tri i u Zarezu. Piše i prevodi poetske uratke na nekoliko stranih jezika, među kojima se ističu talijanski, katalonski, francuski, engleski i španjolski. Svoju neizmjernu ljubav prema jezicima osim na polju poezije, ispoljava i u Centru za jadranska onomastička istraživanja na Sveučilištu u Zadru, gdje je zaposlen kao znanstveni novak na projektu "Onomastica Adriatica". Od 2010. radi na doktorskoj disertaciji "Fitonimija zadarskog otočja".  

Pisanjem se Habuš počeo ozbiljnije baviti tijekom studentskih dana, a pjesme je objavio u časopisu ''Tri'', ''Zarezu'', te priču u zbirci ''Samo ti pričaj''. Kod njega se potreba za pisanjem javila iz, kako kaže, revolta.

U posljednje vrijeme piše i na katalonskom i talijanskom jeziku. Inspirira ga svakodnevica. Poezija je svugdje ista, smatra Habuš, govoreći o motivima poezije diljem svijeta, a kada je riječ o katalonskim pjesnicima, kaže kako su slobodniji od nas u pjesničkom izričaju.

Na kraju večeri održana je i nagradna igra, a sljedeća Knjiška posvuduša ugostit će Vlatku Basioli.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.