Kultura

Književna večer u KLOOZu

Iva Pejković, pjesnikinja i u prozi

Iva Pejković, pjesnikinja i u prozi

Prva "Književna posvuduša" u Zadru, u klubu mladih Klooz udruge Cinaz, otvorena je gostovanjem Ive Pejković, ''kulturne posvuduše'' - novinarke, kolumnistice, voditeljice čitateljskog kluba Dioptrija i aktivne članice zadarskih pisaca ZaPis.

Knjiška posvuduša je naziv za književna događanja koja će se odvijati u klubu mladih KLOOZ od ožujka do srpnja 2014. Radi se o književim večerima u kojima ćemo ugostiti zadarske pisce i pjesnike, organizirati tematske književne večeri (posvećeno nekoj određenoj književnosti ili određenom književniku) i književne kvizove.

 

Cilj ove manifestacije je potaknuti mlade na posjećivanje književnih večeri koja mogu biti mjesta zabavnog i ugodnog druženja. Sponzor je izdavačka kuća Fraktura.

Kako je započeo Ivin književni put i što sve sve pokrenulo u njezinom životu zahvaljujući pisanoj riječi mogli smo čuti u razgovoru s Moranom Rogić, voditeljicom Klooza.

"Želja za pisanjem zapravo je samo jedan mali skok iz one ljubavi prema čitanju koji se dogodi kada poželiš ''preći na drugu stranu''. Jako rano sam se ''navukla'' na knjige, stripove, onda se to nastavilo kroz školovanje. Uvijek sam voljela stvarati neke nove svjetove, a prvo sam bila u krimićima. Taj me žanr strašno privlačio, odrasla sam na Agathi Christie i E. A. Poeu. Rado im se vraćam, kao i Pipi Dugoj čarapi - to je knjiga koju čitam najmanje jednom godišnje!"

2006. godine, u potrazi za društvom koje se bavi književnošću, Iva je stupila u kontakt s udrugom Katapult iz Rijeke koja joj godinu dana kasnije objavljuje prvi roman "Mačka u čizmama'', u sklopu edicije koja afirmira mlade autore/ice u Hrvatskoj. Stiže i ponuda online izdanja Večernjeg lista za koji Iva piše o književnosti, a volontiranje nastavlja i kroz ''Dioptriju'', klub čitatelja za mlade koji vodi u Gradskoj knjižnici Zadar.

Knjižnica je Ivin drugi dom, jer kao novinarka prati sva događanja, a i uključuje se u manifestaciju Zadar čita kao moderator književnih večeri.

S udrugom zadarskih pisaca ZaPis Iva djeluje od samog početka, a njihova zajednička zbirka "Samo ti pričaj" nailazi na sjajne kritike.

Iva je govorila i o aktivnostima ZaPis-ovaca kojih ima zaista mnogo, a posljednje su književni festival - Kalibar bestival održan u jesen 2013., te performans na Narodnom trgu za Dan žena.

"ZaPis je moja grupa TNT. To su ljudi koji se bave različitim stvarima, ali povezuje nas ta želja za obogaćenjem književnog života u Zadru, povezivanjem s drugim sličnim udrugama i inicijativama, dovođenje pisaca u Zadar, motiviranjem za pisanje. Prepoznati smo i izvan lokalne sredine u kojoj djelujemo što znači da smo uspjeli postati reprezentacija književnog Zadra, a tu su i naše radionice pisanja za kojima vlada velik interes''.

Kratke priče Iva je objavila u Zarezu, Slijepom putniku i zbirci Rukopisi33, te na Prozaonline, a nekoliko priča i pjesama čuli smo i u Kloozu.

''Volim pisati o odnosima. Uvijek je tu nekakva trauma, neki tabu oko kojega volim isplesti priču i često u prozi postajem pjesnik; još uvijek tražim vlastiti stil, to je izazov, uživam u tome.''

Na književnoj večeri još je bilo riječi i o položaju hrvatskih pisaca, ženskim autorima, inspiraciji, vrijednosti književnog djela i nagradama, prijevodima, a najsretnijem posjetitelju pripala je i vrijedna nagrada - roman C. R. Zafona iz naklade Fraktura. Za dva tjedna ne propustite književni kviz u Kloozu, još uvijek stignete prijaviti svoju ekipu, poručila je Rogić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.