Kultura

Megafon i poezija

ZaPis u akciji: Glas žena na Narodnom trgu

ZaPis u akciji: Glas žena na Narodnom trgu

I dok su ''špiceri'' ispijali kavu na Narodnom trgu, zadarske pjesnikinje iz udruge ZaPis odlučile su uzeti u ruke megafon. Bio je to način da bez mudrovanja, iskreno i odlučno ZaPis-ovke obilježe Međunarodni dan žena, upravo svojim stihovima, koje su i dijelile građanima.

 

Crveni megafon i pjesnikinje bile su zanimljiv prizor na sunčanom Narodnom trgu, s obzirom da svoja djela uglavnom promoviraju na književnim susretima, ''u zatvorenom'' prostoru knjižnica, kafića... Ova mala ''intervencija u javnom prostoru'', kvarat ure zadarske kulture pravo je osvježenje na sceni kojom dominiraju klasična čitanja i predstavljanja poezije i/ili proze.

Kako je došlo do performansa?

Na jednom od susreta ZaPis-ovke su se dosjetile kako bi bilo zgodno obilježiti Međunarodni dan žena predstavljanjem poezije, no na jedan pomalo buntovni način, izravnim kontaktom s publikom.

Po uzoru na pjesnikinje iz Meksika, grupu Poetas de megafono koje čitaju pjesme na megafon u jednom kafiću, Zadranke su se okupile na Narodnom trgu gdje su prije čitanja gostovale uživo u eteru Radio Zadra, a potom je svaka od njih uzela megafon u ruke. Bez parola, bez politikanstva; čista i nepatvorena ženska nutrina pretočena u kolaž poetskog izraza.

Svoje pjesme na Narodnom trgu čitale su Staša Aras, Nikolina Dolfić, Anita Žilić, Valentina Mlađen, Iva Pejković.

Više o ZaPisu potražite i na njihovoj web stranici.

FOTOGALERIJA


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.