Kultura

Antonio Barišić

Bilo je bitno samo biti Hrvat

Bilo je bitno samo biti Hrvat

''Srest ćemo se opet'', prvi roman Antonija Barišića, proglašen je najboljim debitantskim romanom 2013. godine i osvojio je nagradu Kiklop.

Ovaj Šibenčanin već je gostovao u Zadru, na prvom Kalibar bestivalu u rujnu - sreli smo se opet - sinoć je ponovo došao u naš grad na poziv udruge zadarskih pisaca ZaPis i predstavio roman u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

O knjizi su uz autora, novinara Antonija Barišića, govorili urednik romana, Emir Imamović Pirke i Želimir Periš iz ZaPis-a.
Riječ je o romanu koji, kako ga je doživjela publika, predstavlja ''obračun s ratom''. Govori o dvije strane, dva prijatelja, Hrvatu i Srbinu, i pisan je bez pretencioznosti; predstavlja knjigu bez predumišljaja, kazao je Pirke.

''Mogli bismo reći da je ovo knjiga koja je nastajala cijeli jedan piščev život, ali rekao bih da se radi o univerzalnoj priči, koja je možda klišej, dva prijatelja, jedan rat - njihovi i naši, u kojoj se mnogi mogu prepoznati'', naveo je Pirke koji kaže kako roman, u nakladi Jesenski&Turk, objašnjava jedno vrijeme kada je bilo bitno biti Hrvat, no bez donošenja ''konačnog suda''.

Antonio Barišić, koji je pročitao nekoliko ulomaka, kaže kako je oduvijek pisao, a tek u 35.-oj godini primio se ozbiljnog pisanja i igranja balota. U tome gušta, a roman koji je napisao očito je pronašao put do čitatelja jer je primio brojne poruke. U romanu velik značaj ima i Barišićev grad - Šibenik, koji na svojevrstan način čini donji rakurs i emocionalnu vertikalu oba lika.

Univerzalna priča Antonija Barišića lako se može prenijeti i na Zadar devedesetih, čulo se na promociji. Još je bilo riječi o iskustvima rata, autobiografskim elementima, gubicima, generaciji ljudi koji su promjenili životnu zbilju, književnim nagradama, itd.

Nakon gostovanja Antonija Barišića, ZaPis je najavio još jednu književnu večer, ovaj put u Gradskoj knjižnici Zadar, u srijedu, 29. siječnja, na temu - erotika!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.