Kultura

Priprema i prvu radionicu analize filma u Zadru

Erik Lončar o radionici stripa: Bit će to nešto puno više od samog crtanja

Erik Lončar o radionici stripa: Bit će to nešto puno više od samog crtanja

Zadranin Erik Lončar uskoro će u Klubu mladih "Klooz" voditi radionicu stripa, koja je osmišljena da mladima pruži puno više od temeljnih znanja o kreiranju stripa, piše Slobodna Dalmacija

Erik crta od svoje četvrte godine i kaže da je najvažnije crtače, kad svladaju osnovna pravila, pustiti da budu slobodni i kreativni u svojem crtežu. Iako rođen u Zadru, Erik je prvih 18 godina života proveo u Berlinu, gdje je već kao školarac objavljivao stripove.

- Formirat ću četiri grupe i polaznicima ću prenijeti američki način stvaranja stripa. Za razliku od francuskog, japanskog ili talijanskog načina rada, gdje na svojem stripu radi jedna osoba, američki način podrazumijeva da je u procesu nastanka stripa posao podijeljen, pa netko samo crta, drugi boji, treći ima neki specifičan zadatak, kaže Erik.

"Na taj način mogu cijelu grupu uključiti u proces izrade stripa. Međutim, nakon što polaznici nauče ustaljena pravila, ja ih učim da ta pravila izbjegavaju, da rade čak suprotno od onoga što im pokazujem. Želim ih osvijestiti da mogu raditi drugačije, da ne moraju robovati pravilima. Postoje samo osnovna pravila, a sve ostalo je kreativnost. Tako se radionica pretvara u nešto više od samog crtanja stripa."

Priprema i prvu radionicu analize filma u Zadru.

- Analiza filma posebno je zanimljivo područje, gdje se bavimo detaljima koji stvaraju vrijednost filma. Moj je kratki film "Something borrowed, something blue" dobio nagradu na Festivalu židovskog filma u Zagrebu 2012. godine kao najbolji kratkometražni film, a "Mementorium", 20-minutni film o bivšem nacistu, prikazan je na lanjskom "Avvantura festival film forumu Zadar". Snimio sam i dokumentarac o emigrantima u Beču, ispričao je Erik.

Postoje razni projekti, Erik radionice stripa ljeti drži i strancima, u  organizaciji Sveučilišta u Zadru, kao i radionice o povijesti stripa.

"Nedavno sam radio strip za Informativni centar za mlade "Info zona" u Splitu, u kojem sam, o temi migracija, prenio osobna iskustva. Strip se koristi za promociju jednog njihova projekta. A "dogodi" mi se i snimanje spotova, posljednji je bio za klapu "Puntamika" i njihovu pjesmu "Tija bi te svojom zvat" - kazao je zadarski crtač stripova, 31-godišnji Erik Lončar.

SD


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.