Kultura

"Igrajmo se" u HNK Zadar

Ne budi mrkva!

Ne budi mrkva!

Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda. To vam je poznato, zar ne?

A što kažete na: Ne budi mrkva!

Nemoj rasti pod zemljom!

Upravo je to jedna od poruka koju nam donosi "Sasvim sam popubertetio", nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, ovaj puta u produkciji ''mladi za mlade''.

Sinoć je premijerno izvedena u do kraja ispunjenom kazalištu, a prema popularnom lektirnom naslovu režirala ju je zadarska glumica Žana Bumber.

Uz Vinka Radovčića, mladog glumca i redatelja koji se već iskazao u brojnim projektima kazališne kuće ali i izvan nje, novu energiju i život daskama koje život znače dali su polaznici Glumačke radionice i kazališne udruge ''Igrajmo se''.

Predstava "Sasvim sam popubertetio" pravi je kolaž tipičnih tinejdžerskih problema, onih katastrofa, euforija i frustracija koje smo svi proživjeli, bez obzira na godinu rođenja - neke se stvari nikada ne mijenjaju, uvijek je tu pitanje samopouzdanja, identiteta, potrebe za prihvaćanjem, ljubavlju, sukoba s roditeljima.

Predstava se posebno dotiče poremećaja u prehrani, te tzv. bullynga.

Kroz niz dramskih sličica, vješto isprepletenih i nešto bolje korespodencije u prvom dijelu predstave, "Sasvim sam popubertetio" možda jest predvidljiva za starije gledatelje, ali mlada publika, posebno osmaši kojima je namijenjena, ima razloga za zadovoljstvo.

Roko Brkić u ulozi Luke oko kojega se vrti radnja mladi je talent na kojeg svakako treba računati, a u stopu ga slijedi Zlata Granić u ulozi Mirjane, debeljuce koja zbog emocionalnih problema ne prestaje jesti.

Ivana Sinovčić dobro se snašla kao Lukina starija sestra Martina, koja se teško nosi s razvodom roditelja pa se baca u štrebanje i postaje pravi control freak.

Antonija Gagić je Mihaela, koja ima sve što poželi, dečke, odjeću, ali isto tako, ima i problem koji preuzima njezin život - bulimiju.

Ena Cupać - Zvjezdana, najpoželjnija je djevojka u školi koja također ima sve, a najbolje joj ide manipulacija. Živi s majkom koja se pokušala ubiti. Nije uistinu sretna, baš kao ni Denis (Ivan Bašić) koji postaje Mihaelin dečko.

Jako simpatično na sceni se uigrao Jakov Gojić-Gojko, kojem savršeno odgovara uloga buntovnika mekog srca, sklonog agresiji. Vinko Radovčić kao susjed Veler mota se oko Žane Bumber - Lukine i Martinine majke.

Žana Bumber sjajno utjelovljuje ženu koja nakon što ju je napustio suprug i ostavio je s dvoje djece utočište traži u samopomoći, new ageu i oko sebe gradi neprobojan zid.

Zid koji susjed Veler može prijeći, baš kao što Luka može biti svoj, osloboditi se straha od budućnosti. ''Ne budi mrkva'', kaže Veler Luki, što bi se moglo odnositi na sve junake ove priče. Svatko od njih traži mrvicu sreće, odobravanje i ljubav, a u tome ih koče različiti problemi koje samo snagom, upornošću i pozitivnim stavom mogu ostvariti.

Put nije jednostavan, ali se isplati. A svaka minuta koju su proveli radeći na predstavi isplatila se i našoj mladoj ekipi, sudeći po reakcijama kojim ih je nagradila publika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.