Kultura

Zapisove književne večeri

Daša Drndić: Hrvatska se u zadnjih 20 godina koprca u mržnji i falsificiranju

Daša Drndić: Hrvatska se u zadnjih 20 godina koprca u mržnji i falsificiranju

Hrvatska se u zadnjih 20 godina koprca u mržnji, falsificiranju, kazala je Daša Drndić, jedna od najznačajnijih suvremenih spisateljica u Hrvatskoj, autorica 10 zapaženih romana, knjiga, ogleda, prevođena autorica, profesorica, urednica.

U Zadar ju je dovela književna udruga ZaPis, kako bi još jednim gostovanjem pokrenula književnu i kulturnu struju u Zadru. U razgovoru sa Želimirom Perišem, Drndić je otkrila mnogo toga o svojoj posljednjoj knjizi ''Belladonna''.

Ona piše o stvarima koje ljudi ne žele vidjeti, fragmentarno se bori s društvom koje ne priznaje dostaojanstveno starenje i dotiče se povijesnih pitanja Hrvatske za vrijeme NDH u svojim sjajnim dokumentarističkim spisima.

''Smatram da nismo dovoljno izvukli naše povijesne gadarije ispod tapeta. U Njemačkoj ta demistifikacija traje već sustavno desetljećima, to je projekt, to suočavanje s prošlošću, kao u psihoanalizi'', kazala je Drndić.

''Čak i danas ono što se dogodilo u 2. svjetskom ratu, pa i u Domovinskom ratu - krije se! To je suočavanje neprijatno i može boljeti. Ali bez toga nema raskrinkavanja laži i oslobođenja, skrivanje onemogućava društvo da ide naprijed. Hrvatska se u zadnjih 20 godina koprca u mržnji, falsificiranju, kolike sve stvari ne znamo? I dalje ću pisati o tome, uopće me nije briga za kritičare'', poručila je Drndić.

Pisanje o ovim temama smatra svojom misijom, iako, kako kaže, ''zaradi'' manje od eura na dan. Ponekad piše i deset sati dnevno, a vjeruje u angažiranu književnost u koju treba uložiti dodatan napor da to bude prava literatura, a ne pamflet.

Na književnom susretu u Gradskoj knjižnici Zadar bilo je još riječi o nacionalnim dokumentima, šutnji i apatiji, kapitalizmu, salonskim ljevičarima, inovativnim rješenjima za knjige, izdavaštvu, prevođenju i objavljivanju knjiga u inozemstvu, centralizaciji književnosti, itd.

Druženje s Dašom Drndić nastavljeno je u ugodnoj atmosferi u caffe galeriji Đina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.