Kultura

Kako mladi doživljavaju ljubav...

Art dizajn 2013: O ljubavi se još uvijek ima mnogo toga za reći

Art dizajn 2013: O ljubavi se još uvijek ima mnogo toga za reći

Erich Fromm je rekao da ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi. To je stav, orijentacija bića prema svijetu, ne samo jednom objektu ljubavi...

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra u suradnji s ostalim srednjim školama Zadarske županije i Narodnim muzejom Zadar organizator je tradicionalne Županijske smotre "Art dizajn 2013." koja je jutros otvorena u Muzeju grada Zadra.

Na svečanom su otvorenju, uz učenike, bili prisutni i ravnateljica NMZ-a Renata Peroš, ispred Zadarske županije pomoćnica pročelnika iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Renata Vuksan te ravnateljica škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Marjana Bakmaz.

Tema ovogodišnje smotre nosi naziv Ljubav odnosno Amor vincit omnia (Ljubav sve pobjeđuje). Tema ljubavi, koliko god da je već puta opjevana ili pak likovno izražavana, i dalje uporno vlada umjetničkim prostorima. Mnogi su slikari, književnici, glazbenici i znanstvenici u svojim djelima obradili ovu vječnu temu. Ona je još uvijek jednako zanimljiva i izazovna ljudima. No, zašto je tome tako? Možda odgovor na to pitanje leži u činjenici da je ljubav toliko jednostavna i moćna da je razum ne može pojmiti... I upravo zato stalno pokušava.

Na početku nam je ravnateljica NMZ-a Renata Peroš rekla nekoliko prigodnih riječi: "Drago mi je da i ove godine Narodni muzej Zadar može ugostiti izložbu koju je organizirala Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra zajedno s drugim srednjim školama u sklopu Županijskih dana i tako čestitala svojoj županiji 20. rođendan."

"Naša domovina je prekrasna zemlja i zato su očuvanje i prezentacija njene baštine kao i ljubav prema njoj nužni, i Hrvatska u novoj Europi mora postati pozornica kulture. Tako i mi u sinergiji - Zadarska županija, Grad Zadar, muzeji i škole - radimo na promociji kulturnih vrijednosti. Ove su godine učenici i njihovi mentori bili inspirirani ljubavlju, pokazavši nam to preko svojih uradaka - kroz ljubav prema domovini, ljudima, životu....", kazala je ravnateljica Peroš.

Na lijepe riječi pohvale svim učenicima i njihovim mentorima  nadovezala se i ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Marjana Bakmaz.

"Unatoč recesiji i ne tako lijepim i optimističnim vremenima u kojima se trenutno nalazi naša država, ovi su učenici-umjetnici pronašli načina da izraze ljubav i optimizam na različite načine. Pokazali su da unatoč tome što je među ljudima zavladala depresija i tuga, imaju snage, volje i želje podijeliti ljubav sa svojim sugrađanima, Gradom i županijom. Promjenjiva stanja koje ljubav prouzrokuje, sreća i žalost, ispunjenje i gubitak kao i često površne reinterpretacije nekih starijih prikaza elementi su šarolike izložbene koncepcije kojom su naši vrijedni učenici pokušali zaokružiti jednu veliku, važnu temu u ljudskome postojanju - ljubav", kazala je ravnateljica Bakmaz.

Kako županijska smotra nije samo smotra likovnih radova nego i radova druge prirode kreativnog izražavanja , tako je i prigodni program organiziran u sklopu svečanog otvorenja također rekao ponešto o ljubavi. Ljubav je osim likovnim izražajem prikazan i kroz modu, glazbu, poeziju i na kraju ukusnim domjenkom, čime su sva osjetila posjetitelja uspjela upiti i doživjeti ovogodišnju tematiku - tematiku ljubavi...

Pomoćnici pročelnika za društvene djelatnosti Zadarske županije, Renati Vuksan, pripala je čast da uz nekoliko prigodnih riječi otvori izložbu Art dizajn 2013.

"Kada smo prije 12 godina pripremali prvu izložbu Art dizajna, željeli smo prikazati kreativnost učenika srednjih škola. Iz godine u godinu s radošću iščekujemo ovu izložbu jer nas svake godine učenici i njihovi mentori iznenade, kako odabirom teme tako i samim radovima. Svake je godina vaša izložba jedna od nama važnijih u sklopu proslave Županijskih dana. Tako je to i ove godine kada županija slavi svoj 20. rođendan. Hvala vam što ste ovom izložbom uveličali ovo slavlje!"

Na kraju su dodijeljene zahvalnice svim školama sudionicama ovogodišnjeg Art dizajna: Gimnaziji Jurja Barakovića, Gimnaziji Vladimira Nadzora, Tehničkoj školi, Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, Ekonomskoj, birotehničkoj i trgovačkoj školi, Poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, Medicinskoj školi Ante Kuzmanića i Školi primjenjene umjetnosti i dizajna.

Iako su svi pristigli radovi vrijedni, zanimljivi i kreativni, Povjerenstvo se odlučilo za tri najvrjednija, najzanimljivija i najkreativnija rada:

3. nagradu dobio je Toni Rogić za djelo: „Ljubav sve pobjeđuje", Mentor: Irena Baković-Marušić;
2. nagradu dobila je Katarina Pedić za djelo: „Ljubavni štit", Mentor: Natali Miletić;
1. nagradu dobila je Gorana Šare za djelo: „Jesen, zima, proljeće, ljeto", Mentor: Ana Debelić

Povjerenstvo je posebno pohvalilo još tri učenice:

Anđelu Matulj za djelo: „Iz zdenca ljubavi", Mentor: Jelena Marasović Štefančić;
Albu Miočev za djelo:" Prema pjesmi o ljubavi sove i mačke", Mentor: Bojana Vukojević;
Miu Šimurinu za djelo „Sjećanje", Mentori: Irena Baković Marušić


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.