Kultura

ZaPis i gost u GKZD

Valter Milovan: Želim skrenuti pažnju na svijet u kojem živimo

Valter Milovan: Želim skrenuti pažnju na svijet u kojem živimo

U Gradskoj knjižnici Zadar društvo zadarskih pisaca ZaPis ugostilo je pjesnika i kantautora iz Pule, Valtera Milovana, koji je predstavio zbirku ''Neradni dan''.

U razgovoru sa Želimirom Perišem, Milovan je povlačio paralele između Pule i Zadra, predstavio svoju poeziju i glazbu, te fotografije koje su nastale tijekom jedne nedjelje, neradnog dana, u starom dijelu grada Pule, kako kaže Milovan, ''neiskvarenom dijelu grada''.

Kantautorski album tako je postao ne samo knjiga stihova, već i svojevrstan ''fotografski book''. Fotografije prikazuju mediteransku Pulu: raskopanu i razbijenu rivu, stari grad, ruzinave brodove i molove.  

''Neradni dan'' čine pjesme, glazba i fotografije, pa je to jedan multimedijalan projekt. Milovan je svoje stihove uglazbio i nastupa zajedno s bendom ''Maer''. Predstavio se kao pjesnik zaokupljen mjestima koje nije diodirnula politika, dajući kritiku društva i ljudskih mana. ''Želim skrenuti pažnju na svijet u kojem živimo'', kazao je Milovan.

Milovan inače na Odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Puli predaje književnost 20. stoljeća, a njegov doktorski rad o Paoliniju objavila je nakladnička kuća Meander.

Književna večer bila je tako prilika za razgovor o ovom osebujnom umjetniku, poeziji, profitabilnoj i neprofitabilnoj glazbi, mentalitetu ''preko Učke''.

Intervju s Valterom Milovanom čitajte ovdje .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.