Kultura

Klooz

Od Rujanskih igara do Suza u prahu

Od Rujanskih igara do Suza u prahu

Književnost smatra jednim drugačijim pogledom na svijet

Mlada pjesnikinja Tihana Gambiraža sinoć je održala svoju prvu samostalnu književnu večer u klubu mladih Klooz u Zadru. Tihana je član zadarskog književnog društva ''ZaPis'' koja će uskoro objaviti prvu zbirku kratkih priča, pa je književna večer bila prilika da uz poeziju čujemo i Tihanin prozni izričaj.

Tihana je čitala pjesme Rujanske igre i Propisani stih, potom Suze u prahu, Zimi, i druge koje govore o ljubavi, udaljenosti poput onih s naslovima Mrene i Tuđe cipele, te smrti -Noć od kartona, ili samoj poeziji - F mol.

Predstavila je priču koja će izaći u ZaPisovoj zbirci a koja je objavljena u Riječima.

Čuli smo još i poetsko prozne Crtice, poetizirani esej O riječima.

Tihana Gambiraža rođena je 1985. u Zadru gdje živi i studira informatologiju i komunikologiju na Sveučilištu u Zadru. Piše od nižih razreda osnovne, a proteklih par godina prozu, poeziju i filmske kritike koje je objavila je u časopisima Zarez, RE, Riječi, Balkanski književni glasnik, Libartes i Split Mind.

Poezija joj je uvrštena u zbornik Rukopisi 33 kao i u zbornike Bundolo offline 2 i 3 novosadskog sitea bundolo.org.

Balansira između poezije, dnevničkih lirskih formi, kratkih priča te kritičkih osvrta.

U razgovoru s Moranom Rogić, voditeljicom Klooza, doznali smo kako se Tihana poezijom počela ozbiljnije baviti tijekom 3. godine studija, a u tome joj je dosta pomogla i blogosfera koja je postala poligon njezinog stila. Književnost smatra jednim drugačijim pogledom na svijet, izoliranim mjestom u kojem vrijede neka druga pravila. Potiče je na samopreispitivanje i budi voajera u njoj - tako može zaviriti u neke druge svjetove.

Dragi pisci su joj Irena Vrkljan, Haruki Murakami i Sylvia Plath. Svoje pjesme rijetko prepravlja, oni su najčešće odraz njezine inspiracije. Također, Tihana vjeruje da, iako uvijek na margini, poezija nije nestala i neće nestati, a kvalitetu vrednuje - vrijeme.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.