Kultura

Pjesnikinja u GKZD

Poezijom do Brazila

Poezijom do Brazila

Veći dio Europe, Turska, Maroko, Brazil, zemlje koje Maja posjećuje potaknule su je na pisanje stihova

Šibenčanka Maja Klarić najbolji je primjer kako strpati život u ruksak i otići, primjerice, živjeti u Brazil na dva mjeseca. Ova pjesnikinja sinoć je gostovala u Gradskoj knjižnici Zadar, a njezinu ljubav prema putovanjima i poeziji približio nam je Želimir Periš iz književnog društva ZaPis.

Veći dio Europe, Turska, Maroko, Brazil, zemlje koje Maja posjećuje potaknule su je na pisanje stihova.

Iako ne postoji putopoezija u književnosti, već poznajemo putopise kao prozu, Majine pjesme ipak nam nude bijeg prema nekim drugim pejzažima, ljudima, običajima.

''Moja putovanja na neki način su potraga za slobodom, tj. stvaranje doma dalje od doma, potraga za uvjetima koji su ti sasvim dovoljni za život'', kazala je Maja, čije su pjesme objavljene u zbirci ''Život u ruksaku''.

U Brazilu je provela dva mjeseca zahvaljujući UNESCO-vom natječaju, pa joj je tako poezija platila putovanje.

Nije lako uskladiti obveze i putovanja, pa Maja nastoji raditi onaj posao koji joj omogućuje kretanje, poput pisanja, lektoriranja, prevođenja. Maja Klarić jedna je od organizatora Art Attack festivala koji će se ove godine održati po peti put, a bavi se angažiranom poezijom.

Maja Klarić rođena je 1985. u Šibeniku. Objavljivala poeziju i kraću prozu u novinama i časopisima Zarez, Quorum, Knjigomat i Poezija. Zastupljena je u antologijama "Erato 2004." (Zagreb), "Rukopisi 32" (Pančevo), "Ja sam priča" (Banja Luka), "Sea of Words" (Barcelona) i "Castello di Duino" (Trst). Dobitnica višenagrada za poeziju uključujući i Ulaznicu 2012. 

Više o Maji doznajte u intervjuu objavljenom na našem portalu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.