Kultura

Najavljujemo

Pogledajte animiranu verziju "Gospodara prstenova" u Kloozu

Pogledajte animiranu verziju

I dok filmofile trese Hobbit groznica, zadarski klub za mlade Klooz najavljuje projekciju animiranog filma "Gospodar prstenova" iz 1978. godine, u utorak 8. siječnja s početkom u 19 sati

Gospodar prstenova je animirani film iz 1978. koji je režirao Ralph Bakshi. To je adaptacija prve polovice Tolkienovog Gospodara prstenova.

Smješten u Međuzemlju, film prati grupu hobita, vilenjaka, ljudi, patuljaka i čarobnjaka koji osnuju Družinu. Oni kreću na zadatak uništavanja Prstena Jednog kojeg je načinio Gospodar tame Sauron. Značajke filma su glasovi Williama Squirea, Johna Hurta, Michaela Grahama Coxa i Anthonya Danielsa. Scenarij je napisao Peter S. Beagle, koji je temeljen na ranijem konceptu Chrisa Conklinga.

Redatelj Ralph Bakshi se susreo s Tolkienovim djelima rano u svojoj karijeri i nekoliko je puta pokušao režirati Gospodara prstenova kao animirani film prije nego što je to financirao producent Saul Zaentz i distributor United Artistsa.

Film se ističe po opsežnoj upotrebi rotoskopije, tehnike u kojoj su scene najprije odglumljene u živo, a onda pretvorene u animaciju. Iako je film doživio veliki financijski uspjeh, reakcije kritičara bile su podijeljene i originalni distributeri su odbili financirati nastavak koji bi pokrio ostatak priče. Usprkos tome, film je potaknuo novi interes za Tolkienove knjige i inspirirao proizvodnju nekoliko drugih adaptacija priče.

Film je utjecao na filmsku trilogiju Gospodar prstenova redatelja Petera Jacksona. Nakon što je isprva porekao da je gledao Bakshijev film, Jackson je priznao da se prvi put susreo s Gospodarem prstenova upravo kroz Bakshijev film, izjavljujući da je film bio "hrabar i ambiciozan pokušaj", no nije preko njega dobio želju čitati knjige. U drugom intervjuu, Jackson je izjavio da je "uživao u filmu i htio znati više." (Tekst prenesen s http://tolkien.com) 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.