Kultura

''ZaPis'' piše Djedu Mrazu

"ZaPis" u 2013. objavljuje prvu zbirku kratkih priča

''ZaPis'' u novoj, 2013. godini napokon izdaje zbirku koja će se zvati ''Samo ti pričaj''

''ZaPis'' piše Djedu Mrazu naziv je književne večeri koju su u petak navečer u Gradskoj knjižnici organizirali zadarski pisci i pjesnici okupljeni u društvu ''ZaPis''. Bila je to zadarska književna veselica, susret u znaku blagdanskog raspoloženja, u već uobičajenom terminu - posljednji četvrtak u mjesecu s početkom u 19 sati.

ZaPis je tijekom godine bio vrlo aktivan, čuli smo od Roberta Nezirovića. Za kraj 2011. godine zadarski pisci upriličili su ''književnu veselicu'' u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, a u siječnju su nastavili s redovitim književnim večerima posljednjeg četvrtka u mjesecu u 19 sati.

U veljači je održana večer istraživanja ljubavnih delikata, prigodan susret u povodu Valentinova. U ožujku su Zadranima u goste stigli Splićani, pjesnici okupljeni u tzv. ''Rječilištu''.

Travanj je ZaPisce odveo u Pag i sv. Filip i jakov na Festival cvijeća. U svibnju su Zadrani ''uzvratili'' gostovanje na splitskom Rječilištu u klubu Ghetto.

 

ZaPis-ov Želimir Periš dobitnik je međunarodne književne nagrade Lapis Histrae 2012. koju organizira književno-znanstveni skup Forum Tomizza! Za priču ''Kako se na gumnu vrši žito'' dobio je 1.000 eura (donacija umaške tvrtke SIPRO d.o.o.) i artefakt kipara Ljube de Karine. Zajedno sa Stanislavom Nikolić-Aras pokrenuo je radionicu kreativnog pisanja ''OtPis''.

Po prvi put Zadar se u lipnju uključuje u međunarodnu manifestaciju ‘'Short story day/Dan kratke priče'', koju organizira britanska nezavisna izdavačka kuća Comma Press. London, New York, Johannesburg, Zadar - diljem svijeta ljubitelji književnosti okupili su se u sklopu Međunarodnog dana kratke priče. Zadrani su čitali u caffe galeriji Đina.

U jedinstvenom ambijentu Kneževe palače zadarski pisci su ugostili Ankicu Tomić, koja je u svijet književnosti zakoračila romanom ‘'Naročito ljeti'', prvonagrađenim na natječaju nakladničke kuće V.B.Z.
Zadar se i ove godine u rujnu uključio u veliki međunarodni projekt ‘'100 tisuća umjetnika za promjene''.

Ivan Boško Habuš i Iva Pejkovi u listopadu je ugostilo književno svratište ‘'Zvona i nari'', u Ližnjanu, mjestu nedaleko Pule. Radi se o svojevrsnoj kući za pisce koju vode Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen.
Novu sezonu u listopadu uGradskoj knjižnici Zadar otvorila je Stanislava Nikolić-Aras, pričom ''Neron'' za koju je osvojila nagradu Mate Raos.

U studenom je održana večer ''Povijest pisanja u Zadru". U programu se na zabavan i ležeran način govorilo o bogatoj povijesti književnog stvaralaštva u Zadru.

''ZaPis'' je ovom prilikom predstavio nove priče, a nastupili su Robert Nezirović, Lada Vukić, Iva Pejković, Tihana Gambiraža, Igor Eškinja i Želimir Periš.

Osim prigodnih blagdanskih radova, Eškinja se poigrao aktualnostima iz prosinca, poput registra branitelja, oslobođenja generala i zdravstvenog odgoja, a za sam kraj večeri imali smo priliku čuti fragment iz Periševe monodrame na kojoj autor još radi.

Čini se da je novogodišnja želja zadarskih pisaca na putu prema ostvarenju. Napokon će dočekati zajedničku zbirku kratkih priča koja će se zvati ''Samo ti pričaj''. Zadarskoj publici bit će predstavljena na proljeće, najvjerojatnije u sklopu manifestacije ''Zadar čita''.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.