Kultura

52. GVSD

Tri vrsna solista uz Zadarski komorni orkestar

Tri vrsna solista uz Zadarski komorni orkestar

Zadarski komorni orkestar definitivno ima svoju vjernu publiku, potvrđeno je to sinoć u crkvi Sv. Donata gdje je ZKO ugostio tri vrsna glazbenika i tako oduševio Zadrane i goste grada u sklopu 52. Glazbenih večeri u Svetom Donatu.

Zadarski orkestar ugostio je tri vrsna solista, Wladimira Kossjanenka, ruskog violista sa stalnom adresom u Splitu, poljskog violinista Tomasza Tomaszewskog, profesora na Universität der Kunste u Berlinu i Zadranima već dobro poznatog hrvatskog čembalista i orguljaša Pavu Mašića.

Prvim ovogodišnjim koncertom Zadarskog komornog orkestra na Glazbenim večerima u Sv. Donatu dirigirao je maestro Aleksandar Kalajdžić, Zagrepčanin, slobodni umjetnik bogate biografije koji od 2000. godine djeluje u Berlinu.

Koncert je otvoren djelom nedavno prerano preminulog hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka. Andantino za čembalo i gudače Ruždjak je jednom prilikom opisao ovako: ''Zamislite da šetate ulicom nekog talijanskog grada i sretnete poznanika kojeg već dugo niste vidjeli; on vas upita Come va?", a vi mu odgovorite: Andantino" (metronomska oznaka- četvrtinka - korak=72)".

Ostali solisti, violinist Tomasz Tomaszewski i violist Wladimir Kossjanenko ujedinili su se u Sinfoniji concertante u Es - duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, dok je orkestar u brojnom i bogatom sastavu pod vještom rukom Aleksandra Kalajdžića izveo Concerto grosso u g - molu RV 577 Antonia Vivaldija i Suitu u C - duru Johanna Sebastiana Bacha.

Bio je to još jedan koncert za pamćenje u jedinstvenom ambijentu crkve Svetog Donata u Zadru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.