Kultura

Književna večer

Ankica Tomić: Roman sam ''kuhala'' 30 godina

Ankica Tomić: Roman sam ''kuhala'' 30 godina

U jedinstvenom ambijentu Kneževe palače sinoć su zadarski pisci ugostili Ankicu Tomić, koja je u svijet književnosti zakoračila romanom ''Naročito ljeti'', prvonagrađenim na natječaju nakladničke kuće V.B.Z.

Na početku večeri čuli smo priču Želimira Periša, ''Kako se na gumnu vrši žito'', kojom je Periš osvojio prvu nagradu Lapis Histriae. Susret je moderirao predsjednik društva ZaPis, Robert Nezirović.

 

Dugogodišnja redaktorica u tjedniku Globus, Ankica Tomić, (1972.) rođena je u Makarskoj, odrastala je u Boru, na Braču, u Stobreču, Drnišu i Siveriću, promijenila je tri osnovne škole i u svaku se teško uklopila, srednju školu upisala je stihijski, a studij kroatistike u Zagrebu, gdje i danas živi, završila je greškom, nadajući se da će jednog dana postati novinar.

Ali, kako već u životu biva, ne oblikuju nas planovi koje smo pažljivo kovali nego stihija i improvizacija...Tako je i Ankicu Tomić put doista odveo u novine, ali ne kao novinara. Nastavila se baviti jezikom i pisanim izražavanjem, radeći na tuđim tekstovima, dok nije izbrusila vlastiti stil. Naročito ljeti pobjednik je na V.B.Z.-ovu natječaju za najbolji neobjavljeni roman 2011.

Ankica je s publikom podijelila svoja iskustva s izdavaštvom, kao i činjenicom da je ''priznala'' da je roman nastao u svega dvadeset dana. To ne umanjuje njegovu vrijednost, smatra autorica, kao i kritika, te čitatelji kojima se priča o odrastanju na Mediteranu svidjela.

''Bila sam iskrena, da, nastao je za 20 dana. Ali to je kao kada mjerite knjigu po debljini, to je samo ambalaža. Taj se roman kuhao 30 godina'', kazala je Ankica Tomić. Roman je nastao u lipnju, i kaže kako je bila pod svojevrsnim adrenalinom, razmišljala o pisanju bez prestanka i pisala, pisala.

Nikada nije mislila biti pisac, uvijek je bila čitatelj, priznala je. A roman ''Naročito ljeti'' otvorio joj je put, pa sada piše drugi roman - ovaj puta fikciju.O nastavku prvog romana ne razmišlja. Kaže kako joj je pomogao da upozna svoju obitelj i tu planira stati.

Na kraju večeri čuli smo priču Igora Eškinje ''Tribunal''.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.