Kultura

Zadarski književnici

Želimir Periš dobitnik književne nagrade "Lapis Histriae 2012."

Želimir Periš dobitnik književne nagrade

Zadarski pisac Želimir Periš dobitnik je međunarodne književne nagrade Lapis Histrae 2012. koju organizira književno-znanstveni skup Forum Tomizza! Za priču ''Kako se na gumnu vrši žito'' dobio je 1.000 eura (donacija umaške tvrtke SIPRO d.o.o.) i artefakt kipara Ljube de Karine.

Nagradu su mu dodijelili Daša Drndić, članica žirija i Milan Rakovac, inicijator Foruma Tomizza.

''Priča Želimira Periša Kako se na gumnu vrši žito groteskni je odgovor na natječajno pitanje koje je kao tema postavljeno ove godine: Sveci ili smutljivci? Riječ je o priči izuzetne snage, poetičke zaokruženosti i satiričke obuhvatnosti, koja nasmijava čitatelja i istovremeno ga potiče na nova i nova čitanja, proširujući njegove uvide u prizemne motive sakralizacije društvene nepravde'', stoji u obrazloženju žirija.

Želimir Periš rođen je 1975. godine. Živi i radi u Zadru. Objavio je više priča i jednu dramu u Zarezu, Vijencu, Plimi i drugim časopisima, te na različitim elektroničkim portalima. Za svoje priče već je bio nagrađivan. Član je književne udruge ZaPis - Zadarski pisci s kojima organizira i sudjeluje na književnim večerima. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru.

Naš je pisac pobjedio veliku međunarodnu konkurenciju, pa nas je zanimalo da li se nadao nagradi.

''Forum Tomizza je jedan veliki i važan projekt koji već trinaest godina širi kulturni dijalog na području Hrvatske, Slovenije i Italije. U sklopu simpozija koji se ogranizira svake godine provodi se i međunarodni natječaj za kratku priču. Ove je godine tema bila Sveci ili smutljivci, posve u duhu teme cijelog simpozija: Pravda: iluzija ili utopija.

Nemoguće se nadati nagradi, moja je uloga učiniti najviše što mogu i nakon toga pustiti priču da se dalje snalazi sa, kazao nam je Želimir.

Kada je riječ o natječajima kao najboljim putem za afirmaciju književnika, Želimir nam priznaje da su nagrade prije svega ugodne. ''Vrlo je ugodno primiti priznanje za trud i rad, a time i poticaj. Ova nagrada nosi i ugodnih tisuću eura, koji su odličan poticaj za nastavak rada. Afirmacija je ipak težak proces, no, ovakve stvari ga sigurno mogu malo olakšati''.

Želimirova priča osvojila je žiri, a što o njoj kaže sam autor? ''Riječ o priči koja je sukladna idejama i temi ovogodišnjeg Foruma Tomizza, što je i glavni razlog njenog uspjeha. Priča je crnohumorna groteska koja progovara o božjoj pravdi sakralizirajući društvene nepravde. Smatram da je tema kojom se bavi i da su ideje koje promiče vrijedne čitanja i drago mi je da će po izdavanju u zborniku Lapis Histriae biti dostupna široj publici''.

Ove srijede u 21:30 radionica kreativnog pisanja koju Želimir vodi sa Stašom Aras, ''OtPis'', imat će predstavljanje u Zagrebu, u knjižnici Bogdana Ogrizovića, gdje će se na tribini koju vodi Miroslav Mićanović raspravljati o važnosti amaterskog pisanja. Nakon toga slijedi ljetna pauza, a nove radionice kreću na jesen. No, tu ne prestaju književni projekti Želimira Periša, a više detalja saznat ćemo uskoro.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.