Kultura

Književna večer zadarskih pisaca

"ZaPis" u GKZD: Zločin, gremlini i drugi korijen iz broja 23

Bila je to još jedna večer čudesa iz radionice zadarskih pisaca koji marljivo rade na zbirci kratkih priča

Možda su ove čudne vremenske prilike utjecale na imaginaciju zadarskih pisaca, jer susret koji su priredili sinoć u Gradskoj knjižnici Zadar za svoju vjernu publiku bio je blago rečeno ''pomaknut''.

Društvo zadarskih pisaca okupljeno pod imenom ''ZaPis'' svoje redovito mjesečno druženje u Multimedijalnoj dvorani GKZD otvorilo je novom pričom Ivana Boška Habuša, ''nevažno-važnom pričom'' o brodovima, a zapravo simboličnom sličicom o nedaćama na moru i kopnu. Bilo je zanimljivo čuti prozu od Habuša, koji je publici poznat kao pjesnik na hrvatskom ali i talijanskom i katalonskom jeziku.

Valentina Mlađen, također pjesnikinja, okušala se u prozi i publici predstavila priču na kojoj radi za buduću zbirku ''ZaPisa''. Priča još nema naslov, a bavi se jednom vrlo mučnom temom, ''grudom straha'' i okolnostima koje dovode do zamračenja uma, te rezultiraju silovanjem.

Nova članica ''ZaPisa'', Vlatka Basioli, koja završava studij slavistike u Zagrebu, predstavila je tri kratke i izuzetno efektne priče za koje je dobila veliko odobravanje publike - ''Krug prijateljstva i ljubavi'', ''O bogu, Gremlinima i profesoru Paulskom'', te ''Negdje blizu baze''.

Andreja Malta pročitala je priču inspiriranu istinitim događajima, pomalo bizarnu ispovijed žene u srednjim godinama koja se nakon operacije nađe u zagrljaju mlađeg ljubavnika, čemu presude sasvim obične zobene pahuljice.

Robert Nezirović u svom je prepoznatljivom realističkom stilu pisao o krizi srednjih godina jednog muškarca i susretu s nikad zaboravljenom meteorologinjom, u priči pod nazivom ''Promjenjivo oblačno s povremenim padalinama''.

Ovacije na kraju večeri zaslužio je Mario Padelin, koji je na brzinu pročitao dvije pjesme, ''Sunčeva krv'' i ''Rezignacija'', da bi publiku potom nasmijao do suza svojom harmsovskom kratkom pričom ''Drugi korijen iz broja 23''. Kako je najavio, to je priča koja je ''mali korak za književnost, ali veliki korak do bolnice na Ugljanu''.

Bila je to još jedna večer čudesa iz radionice zadarskih pisaca koji marljivo rade na zbirci, a najavljuju sljedeću književnu večer krajem lipnja i to uz gostovanje Ankice Tomić (dobitnica nagrade VBZ-a za roman prvijenac ''Naročito ljeti'') i to u jedinstvenom ambijentu Kneževe palače.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.