Kultura

Pjesnička večer

Zadarski pisci gosti splitskog "Rječilišta"

Zadarski pisci gosti splitskog

Zadarski pisci okupljeni u književno društvo ''ZaPis'' stigli su na ''uzvratni susret'' u Split. Tamo su bili gosti pjesnicima iz ''Rječilišta'', koje su Zadrani ugostili u Gradskoj knjižnici Zadar.

Po prvi put, na 55. ''Rječilište'' u Splitu sudjelovali su zadarski pisci, odnosno, pjesnička reprezentacija koju su činili Tihana Gambiraža, Ivan Boško Habuš, Iva Pejković, Želimir Periš i Nikolina Dolfić.

Oni su Splićanima predstavili zadarski pjesnički đir, a večer je protekla u toploj atmosferi kakva je za Rječilište uobičajena. ''Rječilište'' je svojevrsno lječilište za oboljele od manjka poezije, odnosno, čine ga neformalne književne večeri u klubu Ghetto u Splitu, pri kojima nije važno čitaju li se vlastiti ili tuđi stihovi, nema mikrofona, reflektora, vremenskog ograničenja.

''Rječilište'' okuplja različite ljude različitih profesija, a svima je zajednička ljubav prema poeziji, o kojoj se kroz ''Rječilište'' razgovara, sluša i uči.

Pjesnička počela je mediteranskim kašnjenjem, te protekla kroz izmjenjivanje pjesama, komentara, duhovitih upadica, a sam prostor Ghetta takav je da ne nameće akademske formalnosti, što poeziju čini lako dohvatljivom.

Ivan Boško Habuš predstavio se pjesmama na hrvatskom i katalonskom jeziku, što je pokrenulo raspravu o tome može li se pjesnik toliko dobro osjećati u stranom jeziku da je sasvim prirodno pisati stihove.

Iva Pejković poeziju piše tek dvije godine, do sada se bavila uglavnom kraćom prozom, a Splićanima je pričala o Klubu mladih čitatelja ''Dioptrija'' koji vodi u Gradskoj knjižnici Zadar. Nikolina Dolfić svojim uvrnutim stihovima zaokupila je pažnju publike i dobila naziv ''Trnoružica'', čitajući stihove iz posebnih malih notesa.

Želimir Periš pojasnio je svoj dodir s poezijom koja je za njega svojevrsni eksperiment, a splitska je publika na njegove interaktivne pjesme sjajno reagirala. Ništa manje podrške nije dobila ni Tihana Gambiraža, melankolična pjesnikinja koja je na Rječilištu proslavila rođendan.

Potpuno neočekivano, u Ghettu se pojavio i Vinko Gvozdanović, nekadašnji glasoviti optičar iz Splita, koji u Zadru boravi već nekoliko godina kao beskućnik, baveći se performansima i izradom vjerskih skulptura. Čuli smo i njegovu pjesmu o vječnosti.

Nakon povratka iz Splita, ZaPis nastavlja s književnim aktivnostima u Zadarskoj županiji. Nastupit će u Knjižnici u Biogradu na moru, a za sam kraj sezone pripremaju posebno iznenađenje, i to u staroj gradskoj jezgri uz zanimljivo gostovanje.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.