Kultura

S press konferencije

Muzej antičkog stakla najavio program proslave 3. rođendana

Muzej antičkog stakla najavio program proslave 3. rođendana

Muzej antičkog stakla jedinstvena je kulturna institucija ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu

Muzej antičkog stakla tijekom mjeseca svibnja proslavit će 3 godine djelovanja, a tim povodom danas je u Muzeju najavljen bogat program za sve posjetitelje. Program je najavio ravnatelj MAS-a, dr. Ivo Fadić.

Muzej antičkog stakla jedinstvena je kulturna institucija ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Osnovan je 9. lipnja 2006. god. uredbom Vlade Republike Hrvatske. Svečano je otvoren 5. svibnja 2009. godine.

Od 2. do 4. svibnja prof. Anton Vrlić sa studentima Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba u MAS-u će održati radionice "Plodovi - staklo u tehnici fuzije puhanja i lijevanja''. Središnji događaj bit će otvorenje izložbe Raoula Goldonija, ''Staklene skulpture'', ove subote s početkom u 12 sati. Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević, a posjetitelje očekuje čak 39 staklenih skluptura pionira medija stakla, čija djela čuvaju poznate galerije.

U petak, 11. svibnja, otvara se izložba ''Sv. Donat i Sv. Križ'', koju će predstaviti dr.sc. Pavuša Vežić i akad. kipar Milivoj Mičin, po čijoj idejnoj zamisli nastaju mali, veliki, puni ''Donati'', odnosno suveniri po motivu poznate zadarske crkve.

U srijedu, 23. svibnja, u 12 sati, predstavit će se dva izdanja časopisa Asserije. U petak, 25. svibnja, u 12 sati otvara se izložba ''Aktivnosti Muzeja antičkog stakla - 3 godine rada'', koju će popratiti i prigodan katalog. Ravnatelj je posebno istaknuo radionice za djecu iz vrtića Voštarnica-Radost, koja će se održati od 28. do 31. svibnja.

Muzej antičkog stakla u protekle tri godine posjetilo je oko 70 tisuća posjetitelja, domaćih i stranih. Fadić je napomenuo kako ove turističke sezone, nažalost, još uvijek neće otvarati kafić u sklopu Muzeja, no postoji mogućnost da bi se on mogao otvoriti već sljedeće sezone. MAS također radi na sistematizaciji fundusa, spojen je na CROnet i već sada broji oko 1000 naslova, publikacija i članaka, na kojima radi magistrica bibliotekarstva koju je Muzej zaposlio preko HZZ-a u sklopu programa ''Sa studija na posao''.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.