Kultura

Fotoklub Zagreb

Mare Milin dobitnica nagrade ''Tošo Dabac''

Mare Milin dobitnica nagrade ''Tošo Dabac''

Fotoklub Zagreb - naš najstariji fotoklub, a treći po starosti u svijetu - i ove je godine dodijelio nagradu Tošo Dabac. Još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća ta se nagrada dodjeljuje svake godine i to: jednom članu Fotokluba Zagreb i jednom fotografu koji nije član kluba. To je ujedno i jedina strukovna nagrada u području fotografije koja se dodjeljuje u Hrvatskoj.

Dobitnici nagrade Tošo Dabac za 2011. su:
Marija Mare Milin - kao fotograf koji nije član Fotokluba Zagreb
Krešimir Mehičić - kao član Fotokluba Zagreb.

Svečana dodjela nagrada i otvorenje izložbe dobitnika nagrade održat će se u utorak 17. travnja 2012. u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, s početkom u 19.30 sati.

Godine 1975. Fotoklub Zagreb ustanovio je nagradu Tošo Dabac, kao trajan spomen na našeg poznatog fotografskog umjetnika koji je svoju fotografsku karijeru izgradio kao član Fotokluba Zagreb. Od tada, nagrada se u kontinuitetu dodjeljuje u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu.

Pri dodjeli nagrade prosudbena komisija koja se sastoji od 5 članova procjenjuje ne samo kvalitetu fotografija predloženih kandidata nego i njegovo ukupno djelovanje na području fotografije, kontinuitet rada, utjecaj koji je ostvario na fotografsku scenu (u Fotoklubu Zagreb i izvan kluba), izložbenu aktivnost, edukativnu aktivnost, humanitarno i općedruštveno djelovanje. Oba dobitnika nagrade za godinu 2011. ispunjavaju sve navedene kriterije.

Marija Mare Milin svojim je fotografskim radom utjecala na mnoge generacije mladih fotografa, održala je niz besplatnih predavanja i radionica na temu fotografije te je tako kroz različite aspekte osobnog djelovanja promovirala fotografiju. Redovito sudjeluje u humanitarnim i društveno korisnim akcijama u kojima donira svoje vrijeme, fotografije, znanje i iskustvo.

Krešimir Mehičić aktivni je izlagač Fotokluba Zagreb koji je tijekom svog djelovanja neprijeporno radio na podizanju kvalitete fotografskog i društvenog života u Fotoklubu Zagreb i izvan njega. U humanitarnom djelovanju istakao se donacijom fotografija, fotografske opreme i fotografskog materijala, a organizirao je i izložbe poznatih stranih fotografa kroz izložbe finalista natječaja Hasselblad Masters.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.