Kultura

Zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište

Strašna peć, hrvatski dragulj uzbudljive i zastrašujuće ljepote

Strašna peć, hrvatski dragulj uzbudljive i zastrašujuće ljepote

Doznajte više o ovom uzbudljivom lokalitetu

Jutros je u Gradskoj loži u Zadru u sklopu obilježavanja Županijskih dana 2012. održana promocija Strašne peći Savar - Dugi otok.

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, a nalazi se kod kod Savra na Dugom otoku, u blizini Parka prirode Telašcica i Nacionalog parka Kornati.

Koncesionar špilje Strašna peć na Dugom otoku, Vladimir Šarunić, ispričao nam je kako je vrijednost špilje višestruka: od speleloloških, ekoloških, turističkih pa sve do povijesnih značajki. Otvorena je među prvim špiljama na području Republike Hrvatske i prva je izletnička destinacija na širem zadarskom području. Zapravo, to su počeci bavljenja turizmom, naglašava Šarunić.

Špilja za careve i kraljeve

Tajna Dugog otoka čudesna je špilja u mjestu Savar. Da je doista riječ o vrijednom lokalitetu, potvrđuje i činjenica da ju je posjetio i sam car Franjo Josip 1904. godine, neposredno pred zatvaranje. Možda je zatvaranju pomoglo i to što je prilikom posjete princeza Zita slomila nogu. Spominje se i posjet engleske kraljevske obitelji (poznati princ Edward i Miss Simpson). Špilju spominje i D. Hirc u knjizi "Prirodni zemljopis Hrvatske" opčinjen "divljom i strašnom romantikom".

Špilja Strašna peć prvi se put spominje davne 1898. godine u zadarskom listu "Il Dalmata"(D`una grottesconoscuita sull isola Lunga). Špilja je među prvim špiljama otvorenim u Hrvatskoj (u proljeće 1900.g.) što se povezuje s radom prvog hrvatskog speleološkog društva "Liburnija" iz Zadra (1899.g.). Bila je otvorena do početka I. Svjetskog rata kada je pala u dugogodišnji zaborav.

Petog srpnja 2007.godine, nakon 107 godina od njezinog prvog otvaranja, ponovno je uređena i otvorena za posjetitelje od strane Vladimira Šarunića iz Savra, vlasnika tvrtke T.O. Samatvorac". Njegova želja da se život špilje Strašna peć nastavi, ponovno približi javnosti i zaštiti za buduća vremena, postala je stvarnost.

"2000. godine ponovno sam pokrenuo inicijativu za njezino uređenje i zaštitu, u svibnju 2006. godine vlastitim sam je sredstvima uredio za turiste, a 2007. godine  i "službeno" otvorio", kaže Vladimir Šarunić. 

Njegov je trud i rad uvelike urodio plodom. Špilja je sve prepoznatljivija u Hrvatskoj i svijetu, interesantna je turistima, kako stranim tako i domaćim. Jedini je problem taj što je još uvijek nedovoljno pristupačna.

Trebalo bi pristupne puteve još bolje urediti, ali, zadovoljan sam jer je iskazan jako veliki interes spram nje. Svake sezone dolazi sve više turista. To će zasigurno biti značajan subjekt turističke ponude ne samo Dugog otoka, nego i šire, kao što je to bilo u prošlosti."

Labirint podzemnih "gotičkih bazilika"

Ulaz špilje Strašna peć je na nadmorskoj visini od 70 metara. Ističe se monumentalnost ulaza širokog 10 m i visokog 7 m. Špilja je oblikovana u dobro uslojenim rudistnim vapnencima. Nakon ulaza, koji je najvjerovatnije nastao urušavanjem dijela svoda, kanal se počinje blago a zatim sve strmije spuštati do dna, koji je ispunjen urušnim blokovima. Između spojenih stalaktita i stalagmita priroda je oblikovala prostor poput svodova gotičkih bazilika. 

Mirnoća i sklad otočnog krajobraza u simbiozi s plavetnilom Jadranskog mora i uzbudljive i zastrašujuće ljepote Strašne peći pružaju neopisiv doživljaj koji trajno ostaje u uspomeni.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.