Kultura

Veliki umovi

Zapisi Leonarda da Vincija bit će izloženi u Buckinghamskoj palači

Zapisi Leonarda da Vincija bit će izloženi u Buckinghamskoj palači

Sigurno ste se bar jednom zapitali kako su živjeli najveći svjetski mislioci. Prema istraživanjima, Leonardo da Vinci bio je jako organiziran.

Tako je ovaj slikar, kipar i znanstvenik redovito pisao što treba napraviti narednih dana. Naravno, njegove liste nešto drugačije nego kod "običnih" ljudi.

U njegovim zapisima, nastalim oko 1510. godine, Leonardo sebe podsjeća da mora nabaviti lubanju, nabaviti knjigu o anatomiji, razmisliti o sastavu mozga te opisati čeljust krokodila. Naravno, nije se podsjećao samo na lubanje i mozak, već je zapisivao i stvari kao što su: "kupiti kredu i papir". Papiri iz njegove bilježnice bit će od svibnja izloženi u Buckinghamskoj palači, piše Daily Mail.

"Kao i svatko tko ide na putovanje, tako je i Leonardo pisao popis stvari koje mora uzeti sa sobom. Osim majica, čarapa i ručnika, njegove liste sadržavaju i skalpele", izjavio je kustos Martin Clayton. "Vrlo brzo nakon ovog popisa, poznato je da je Leonardo boravio na jednom sveučilištu u blizini Milana. Tamo je radio na truplima na medicinskom fakultetu pa je moguće da su mu skalpel i slični alati trebali za boravak u Italiji", nadodao je kustos.

"Ove stranice su fascinantne. Leonardo je često u svojim bilježnicama pisao o ljudskoj anatomiji, no ovo je prvi put da imamo pravi uvid u njegov privatni život". Papire je vjerojatno kupio kralj Chales II oko 1690. godine te ih je nakon kupnje uvrstio u svoju kraljevsku kolekciju umjetnina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.