Kultura

Koncerti

Miljenik američke publike nastupit će u Zadru

Miljenik američke publike nastupit će u Zadru

Sitson osim pjevanja koristi vlastito tijelo kao perkusivni instrument

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar stiže lijepa najava najava: u srijedu, 21. ožujka, očekuje nas world music koncert. Gostuje pjevački virtuoz iz Cameroona s njujorškom adresom, Gino Sitson. Početak je u 20 sati.

Sitson će Zadranima predstaviti program pod nazivom VoCello, a pridružit će mu se i dvije vrsne glazbenice, Jody Redhage - vokal i violončelo i Charenee Wade - vokal i udaraljke.

Sitson osim pjevanja koristi vlastito tijelo kao perkusivni instrument

Glazba koju ovi umjetnici stvaraju je jedinstvena fuzija afričkog glazbenog nasljeđa, inovativnih oblika jazza i improvizacije. Neopterećena šetnja kroz žanrove kao što su blues, gospel, bespuća afričkih harmonijskih i ritmičkih bogatstava osnovna su polazišna točka njihove suradnje.

Fascinantna je činjenica da Gino Sitson ima raspon glasa od pune četiri oktave. Svojom karizmom nametnuo se kao voditelj ansambla i kreator njegovih ideja. Tako svojom maštom i vrhunskim glazbenim sposobnostima realizira uzbudljivu i energičnu kombinacija zvukova. Uz pomoć specifičnih glasova koji, upravo kao i violončelo najčešće izvode lirske melodije i udaraljki, VoCello donosi uzbudljivo glazbeno putovanje kroz nepregledno šarenilo zvukova.

Gino Sitson surađivao je s uglednim glazbenicima kao što su Bobby McFerrin, Manu Dibango, Ron Carter, Papa Wemba, Wally Badarou, John Scofield, Geri Allen, David Gilmore, Haruko Nara i mnogi drugi.
Godine 2008. skupa s Bobbyjem McFerrinom bio je protagonist dokumentarnog filma The Music Instinct & Science song i sudjelovao u projektu Instant opera u Carnegie Hallu. Sitson redovito snima za radio, televiziju, radi na komercijalnim reklamama, posuđuje glas za potrebe crtanih filmova... Kulturni je ambasador grada Miami i dobitnik niza glazbenih nagrada u SAD-u.

Miljenik američke publike u Zadar dolazi s programom koji je namijenjen izuzetno širokom spektru publike - ljubiteljima jazza, world musica, klasike ali i svima onima koji žele doživjeti sasvim jedinstveno glazbeno iskustvo.

 

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.