Kultura

Svijet književnosti

Brewster Kahle gradi "banku knjiga"

Brewster Kahle gradi

Kao čitatelji web portala vjerojatno ste više od ostalih svjesni činjenice da fizičke knjige izumiru i da ih zamjenjuju digitalne kopije. Po uzoru na banku sjemenja, internet pionir Brewster Kahle gradi 'banku knjiga'

Možda ipak ne bismo smjeli biti tako brzopleti pa proglašavati smrt knjige nečim neminovnim. Naime, tradicionalne knjige i dalje imaju svojih prednosti u odnosu na digitalna izdanja. Nije riječ samo to tome da su dugovječnije u odnosnu na digitalne kopije. Knjiga je knjiga je knjiga, bez DRM (Digital Right Managament) komplikacija, zastarjelosti hardvera i sličnih problema s kojima se možemo suočiti priklikom čitanja digitalnih izdanja. Štoviše, fiziče knjige čitljive su s bilo kakvim oblikom osvjetljenja, imaju vrlo veliki kontrast prikaza, ne zahtjevaju napajanje (baterije), ovisno o modelu, traju od pet do pet tisuća godina ili više, imaju jednostavno i ne-zbunjujuće korisničko sučelje te za njih nije potrebno biti informatički "pismen"... itd.

 

Sve ovo je imao na umu Brewster Kahle koji je uložio 3 milijuna dolara u gradnju repozitorija knjiga u Kaliforniji, piše net.hr.
Kako piše tehnološki portal Verge, krajnji cilj njegova pothvata je sačuvati po jedan fizički primjerak svake knjige koja je ikada objavljena. Kahle je poznat po tome što je 1996. godine osnovao neprofitnu organizaciju Internet Archive koja se bavi spremanjem kopije svake web stranice ikad objavljene na internetu. Tiskanu riječ sada pokušava zaštititi na način da sačuva fizičku kopiju svake knjige jer je zabrinut za budućnost:

"Moramo sačuvati prošlost jednako kao i izumiti novu budućnost. Da je knjižnica u Aleksandriji napravila kopiju svake knjige i poslala je u Indiju ili Kinu, mi bismo danas imali i druga Aristotelova djela, i druge neke drame od Euripida. Jedan primjerak u jednoj instituciji nije dovoljno", rekao je Kahle, a prenosi Verge.

Njegovo sklonište za knjige moglo bi tako postati fizička arhiva već postojećih internet arhiva.

Knjige će biti smještene u posebnim klimatiziranim kontejnerima. Svaka knjiga dobit će barkod koji označava njeno točno mjesto pohrane i koji identificira kartonsku kutiju, paletu i kontejner u kojem se nalazi.

Prema Kahleovim riječima, knjige se neće moći posuđivati na redovnoj osnovi. Naime, svaki primjerak knjige je zaštićen kao referentni primjerak u slučaju da digitalna verzija nekako nestane ili se pojavi pitanje o vjerodostojnosti e-knjige prema izvornom tiskanom izdanju.

Čuvanje fizičkih kopija on je usporedio s bankom sjemenja u norveškom arhipelagu Svalbard, usred Arktika. Naime, ova "banka" čuva sjemenje svih biljnih vrsta koje postoje na našem planetu radi mogućih prirodnih i nuklearnih katastrofa.

"Na banku sjemenja poput Svalbard Global Seed Vaulta se gleda kao na autoritativnu i sigurnu verziju usjeva koje sijemo. Spremanje fizičke kopije digitaliziranih knjiga može se barem vidjeti u sličnom svjetlu kao autoritativni i sigurni primjerak koji može zatrebati u budućnosti", istaknuo je Kahle.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.