Kultura

Klub čitatelja

Tri godine "Dioptrije" u Gradskoj knjižnici Zadar

Tri godine

Klub čitatelja ''Dioptrija'' koji djeluje u Gradskoj knjižnici Zadar okuplja mlade ljubitelje pisane riječi, a oni zajedno odabiru knjigu o kojoj razgovaraju na sastanku.

Klub je ovoga mjeseca proslavio svoj treći rođendan - pokrenut je u ožujku 2009. godine, u sklopu projekta GKZD ''Zadar čita''.

Voditeljica ''Dioptrije'' mlada je spisateljica i urednica portala eZadar, Iva Pejković, koja se projektom bavi volonterski.

Članovima Kluba predstavlja zanimljive knjige i moderira sastanke, koji se nerijetko pretvaraju u burne rasprave. Članovi ''Dioptrije'' uglavnom su djevojke, no povremeno im se pridruže i dečki.

Mlade čitatelje knjige potiču na niz pitanja, a kroz razgovore o likovima, njihovim odnosima, situacijama, povijesnom okviru priče i drugim elementima, otkrivaju mnogo jedni o drugima.

'Dioptrija' ima svoj stalni termin - sastanak je svake prve srijede u mjesecu.

Iva Pejković uistinu je zadovoljna opstankom jednog ovakvog projekta, s obzirom na činjenicu da su knjige postale pomalo staromodne i u poplavi elektronskih medija - zanemarene, osobito kod mladih.
''Zanimljivo je čuti koliko je različitih mišljenja o istoj knjizi, a drugačije je i samo iskustvo čitanja kada znate da u tome sudjeluje još netko - istovremeno s vama'', kaže Iva.

Do sada se na književnom meniju Kluba mladih čitatelja našlo različitih naslova - moglo bi se reći da najviše vole čitati 'pomaknute' romane, one koji se ne mogu jednostavno svrstati u određeni žanr. Bilo je tu kriminalističkih romana, romana odrastanja, povijesnih, ljubavnih, okultnih priča, autora iz Švedske, Belgije, Češke, Japana...
U veljači, ''Dioptrija'' je odabrala roman ''Knjiga o groblju'' Neila Gaimana.

''Knjiga o groblju'' prati odrastanje Nitka Owensa, koji bi bio sasvim običan dječak da ga ne odgajaju - duhovi! Riječ je o izuzetnom romanu za kojega je autor primio nagrade ''Newbery'', ''Locus'' i ''Hugo'', što ne treba čuditi s obzirom da se radi o sjajnom pripovjedaču koji osvaja čitatelja od prve do posljednje stranice'', kaže nam Iva.

Na sastanku su članovi 'Dioptrije' odabrali i sljedeći roman o kojem će razgovarati u travnju - bit će to ''Problemski hotel'' Dimitri Verhulsta.

Zainteresirani? Pridružite se Dioptriji svake prve srijede u mjesecu, u Gradskoj knjižnici Zadar, s početkom u 19.30 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.