Kultura

Srednjovjekovni sajam

Samobor se vraća u vrijeme vitezova

Samobor se vraća u vrijeme vitezova

U povodu 770. obljetnice Samobora, danas na samoborskoj livadi Vugrinščaku podno feudalnoga grada Samobora održat će se sedmi put Srednjovjekovni sajam i bitka koja obilježava događaj iz 1441. godine.

Bit će uprizorena Bitka kod Samobora 1441. između vojske kraljice Elizabete i poljskoga kralja Vladislava Jagelovića, koju su organizirali Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga Oživljena povijest. U bitki će sudjelovati Vitezovi zelingradski, Red srebrnog zmaja, Zlatni kalež, Anno Domini iz Koprivnice, Koprivnički mušketiri i haramije te glumci iz Samobora, a bit će odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15. stoljeća, prenosi HRT .

Sajam se otvara u 10 sati, a slijedi mimohod konjanika i vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. Bit će otvorene radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjovjekovne kulinarske vještine. Izvodit će se dvorski plesovi i kazalište lutaka, a u 15 sati počinje sama bitka. Nakon bitke, četiri bijela pastuha lipicanske barokne raskoši izvest će glazbeno-scenski prikaz Začarani.

Za posjetitelje će od 10 do 18 sati biti otvoren Samoborski muzej u kojem će se moći razgledati izložba Ivane Pavlović Portreti - Bitka kod Samobora 2011.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.