Kultura

Koncertna sezona

Veliki udaraljkaški prasak u Zadru

Veliki udaraljkaški prasak u Zadru

Ovaj koncert bio je osobito atraktivan za mladu publiku. Slovenski udaraljkaši definitivno su osvježili koncertnu sezonu u Zadru

Veliki udaraljkaški prasak, sjajan glazbeni doživljaj u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar sinoć su priuštili članovi ansambla SToP - Slovenski Tolkalni projekt, udaraljkaši koji su svoj pomalo neobičan glazbeni izričaj, nakon nastupa diljem svijeta, prezentirali i zadarskoj publici.

Ovaj koncert bio je osobito atraktivan za mladu publiku. Slovenski udaraljkaši definitivno su osvježili koncertnu sezonu u Zadru i pokazali kako se uz radost muziciranja mogu istražiti mogućnosti instrumenata.

Članovi ansambla Davor Plamberger, Franci Krevh, Dejan Tamše, Tomaž Lojen, Barbara Kresnik, Matevz Bajde i Darmi Korošec zajedno muziciraju još od 1999. godine.

Osim udaraljki poput bongosa, timpana, bubnjeva, marimbi, vibrafona i zvončića, za SToP svaki predmet može biti instrument, pa sviraju i na staklenim bocama, metalnim loncima, drvenim stolovima. Ansambl je na zadarskim daskama koje život znače izveo i nekoliko performansa, a na veliko odobravanje naišlo je njihova demonstracija ''kulinarskih sposobnosti''.

Slovenski udaraljkaši domaćini su BUM-festa - udaraljkaškog festivala u Žalecu (kod Celja) gdje su ugostili najveće zvijezde svjetske udaraljkaške klasične i jazz scene kao što su Dave Samuels, Anders Åstrand, Evaristo Aguilar i mnogi drugi. SToP redovito educira mlade kroz seminare i majstorske tečajeve te potiče suvremene skladatelje da pišu glazbu namijenjenu upravo sastavu instrumenata kojeg oni okupljaju na pozornici.

Za zadarsku publiku ansambl StoP predstavio je djela suvremenih skladatelja, ujedno i udaraljkaša, poput jedne od najpoznatijih marimbistica danas, Japanke Haruke Fujii, Wolfganga Roggenkampa, Manfreda Menkea, člana njihovog ansambla Francija Krevhka i drugih, a dobre improvizacije i zabave nije nedostajalo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.