Kultura

Ansambl StoP

Koncertni spektakl slovenskih udaraljkaša večeras u HNK Zadar

Koncertni spektakl slovenskih udaraljkaša večeras u HNK Zadar

Zadarski koncert udaraljkaškog ansambla StoP bit će sastavljen uglavnom od djela suvremenih skladatelja

U ponedjeljak, 27. veljače u Zadar iz Slovenije stiže udaraljkaški ansambl SToP (Slovenski Tolkalni Projekt). Nastupit će u velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati u sklopu pretplate koncertne sezone.

Koncerti ansambla StoP usmjereni su mlađoj populaciji, ali i svima onima koji imaju otvoreni i kreativni pristup glazbi općenito. Njihovi jedinstveni glazbeni stavovi osigurali su im brojne koncerte diljem svijeta.

Članovi ansambla Davor Plamberger, Franci Krevh, Dejan Tamše, Tomaž Lojen, Barbara Kresnik, Matevz Bajde i Darmi Korošec zajedno muziciraju još od 1999. godine. Osim dobre zabave koju uvijek ističu kao pokretačku silu zajedničkog djelovanja, njihov cilj je ujedinjenje komorne glazbe s istraživanjem najrazličitijih udaraljkaških konvencionalnih i nekonvencionalnih tipova instrumenata.

Ansambl se sastoji od niza udaraljki - od bongosa, preko timpana, seta bubnjeva, marimbi, vibrafona i zvončića, a s obzirom da je za udaraljkaše svaki predmet potencijalni instrument ovi glazbenici sviraju i na staklenim bocama, metalnim loncima, drvenim stolovima itd.

Koncerti ansambla StoP usmjereni su mlađoj populaciji , ali i svima onima koji imaju otvoreni i kreativni pristup glazbi općenito. Njihovi jedinstveni glazbeni stavovi osigurali su im godišnje najmanje tridesetak koncerata diljem svijeta. Bili su gosti velike manifestacije Seul Drum Festival u Južnoj Koreji, svirali na specijaliziranim festivalima za udaraljkaše u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Litvi, Austriji, Italiji, Hrvatskoj.

Domaćini su BUM-festa - udaraljkaškog festivala u Žalecu (kod Celja) gdje su ugostili najveće zvijezde svjetske udaraljkaške klasične i jazz scene kao što su Dave Samuels, Anders Åstrand, Evaristo Aguilar i mnogi drugi. SToP redovito educira mlade kroz seminare i majstorske tečajeve te potiče suvremene skladatelje da pišu glazbu namijenjenu upravo sastavu instrumenata kojeg oni okupljaju na pozornici.

Zadarski koncert udaraljkaškog ansambla StoP bit će sastavljen uglavnom od djela suvremenih skladatelja ujedno i udaraljkaša poput jedne od najpoznatijih marimbistica danas, Japanke Haruke Fujii, Wolfganga Roggenkampa, Manfreda Menkea, člana njihovog ansambla Francija Krevhka i drugih, a neće manjkati dobre improvizacije i zabave.

Ovaj koncert je jedinstvena je prilika za Zadrane da poslušaju veliki udaraljkaški ansambl, upoznaju neformalni i otvoreni pristup ovih glazbenika i dotaknu barem dio kulture sviranja u ovakvim, diljem svijeta sve popularnijim sastavima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.