Kultura

Knjiška veselica u GKZD

Književna veselica za kraj 2011.

Književna veselica za kraj 2011.

Književna zabava protekla je u znaku šest autora, koji su nam redom predstavili pjesme i priče s motivima blagdana (S lijeva na desno: Iva Pejković, Mario Padelin, Igor Eškinja, Robert Nezirović, Želimir Periš, Nikolina Dolfić)

U Gradskoj knjižnici Zadar održan je posljednji ovogodišnji susret ZaPis-a. Zadarski pisci potrudili su se kroz program ''ZaPis Za Dar'' ponuditi pravu književno-pučku veselicu, uz nezaobilaznu poslasticu Dalmacije, domaće fritule.

Književna zabava protekla je u znaku šest autora, koji su nam redom predstavili pjesme i priče s motivima blagdana.

Večer je otvorila mlada pjesnikinja Nikolina Dolfić, koja se predstavila svoju postmodernu retro pop art poeziju, a doznali smo i kako uspješno spaja poeziju i suvremeni ples, pa bi sljedeća književna večer ZaPis-a mogla biti idealna prilika za demonstraciju tog neobičnog spoja dviju umjetnosti.

Priču ''Sasvim obična obitelj'' čitala je Iva Pejković, pokazujući tako koliko neobične mogu biti sasvim obične obitelji, osobito kada se okupe za blagdanskim stolom. Priča je to u kojoj se sve naizgled "obične" stvari transformiraju u vrlo nenormalne i pomalo bizarne.

Želimir Periš publiku je u potpunosti osvojio "Bananama", pričom koja je na tragu satirične monodrame, a Periševe performerske sklonosti kroz nju dolaze do svog izražaja.

Mario Padelin publiku je proveo kroz niz filmova koje imamo prilike gledati na malim ekranima u blagdansko vrijeme, krenuvši od romantičnih komedija sve do priglupih akcijskih blockbustera. Padelin je poznat i kao zadarska TV-svekrva, što je naziv njegove dugogodišnje kolumne u zadarskom dnevnom listu.

Nešto više o protekloj godini čuli smo od predsjednika ZaPis-a, Roberta Nezirovića, koji je kazao kako je 2011. godina za zadarske pisce bila vrlo izazovna, a tako će biti i ubuduće. Naime, ZaPis je protekle godine sudjelovao u nekoliko književnih manifestacija, promovirao je zadarsku književnost i u metropoli, u Gradskoj knjižnici Zadar dobili su stalan termin susreta (posljednji četvrtak u mjesecu).

U planu su radionice pisanja i niz drugih događanja koje će književnosti pristupiti na pomalo nekonvencionalan način. Nezirović je publiku nasmijao prigodnom blagdanskom pričom "Baloni", a ona se referirala na dolazak svećenika u kuću i jednog vrlo neobičnog poklona trudnice namijenjenog suprugu, koji završava u dječjim rukama.

Salve smijeha osigurao je i filipjanac Igor Eškinja, koji je predstavio priču o "škartiranom mužu", sjajno dočaravši dijalektalne osobitosti zadarskog kraja.

Sve u svemu, bila je to nesvakidašnja književna večer, kakve su u režiji ZaPis-a postale tradicija. Sljedeći susret zakazan je u već stalnom terminu, posljednji četvrtak u siječnju, u Gradskoj knjižnici Zadar od 19 sati.

FOTOGALERIJA


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.