Kultura

"Kroz Arbanase" - filmski prilog bogatoj baštini

"Kroz Arbanase" naziv je filma koji je ove nedjelje prikazan u dvorani samostana školskih sestara franjevki, na Trgu Gospe Loretske u Arbanasima.

Film je to koji obrađuje osam tema: Kolovare, Karma, Pod Brig, Punta Bajlo, uvala Bregdetti, Sveti Klement, Stara arbanaška ognjišta i najveća vrijednost - ljudi.

Autori filma su Bernard Kotlar i Drago Marić (autor teksta), te suradnici Duško Modrinić i Željko Dukić.

"Film je nastao sasvim slučajno", kaže nam g. Kotlar, kojemu je film već 14.-ti uradak o Arbanasima.

Sve je počelo od putopisa kojega je "za svoju dušu" napisao Drago Marić. "Čitajući njegov tekst, shvatio sam da na taj način o Arbanasima nikad nitko nije pisao i smatrao sam da bi to bila odlična podloga za film, jer ipak jedna slika govori više od tisuću riječi", nastavlja Kotlar, koji je film realizirao zajedno sa suradnicima, Duškom Modrinićem koji čita tekst i Željkom Dukićem koji je uradio audio snimke.

"Projekt je rezultat isključivo volonterskoh rada kao dar i prilog bogatoj baštini zadarskih Arbanasa i kao dug prema našim precima", zaključuje Kotlar.

Sinoć je na predstavljanju filma bio jako veliki broj kako Arbanasa, tako i prijatelja Arbanasa iz Zadra i okolice kojima se film jako svidio. Nakladnik DVD-a je Župni ured Gospe Loretske, Zadar-Arbanasi i svi zainteresirani film mogu nabaviti upravo u Župnom uredu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.