Kultura

ZaPis u GKZD:

Od Svete Luce do hrvatskog kapitalizma

Od Svete Luce do hrvatskog kapitalizma

Zadarski pisci iz društva ''ZaPis'' sinoć su se okupili u Gradskoj knjižnici Zadar, gdje su održali još jedan u nizu redovitih mjesečnih susreta.

Nakon što su prošli mjesec uključili u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine održan pod geslom ''Čitajmo pjesnike!'', ova je večer protekla u znaku proze, uz posebnog gosta, zadarsku spisateljicu Ladu Vukić.

Čast otvaranja večeri u adventskom je raspoloženju pripala Mariju Padelinu, kolumnistu Zadarskog lista, koji nas je upoznao s razmišljanjima Svete Luce, Svetog Nikole i Djeda Mraza.

Večer je nastavila mlada pjesnikinja i novinarka Zadarskog lista, Valentina Mlađen, koja u posljednje vrijeme piše i prozne radove. Rodom iz Slavonije, Valentina nam je predstavila svoju mističnu priču ''Magla'', iz koje se dala iščitati njezina pjesnička podloga.

Angažiranu je poeziju predstavio Ivan Boško Habuš, i to pjesmu sugestivnog naziva ''Sing Sing AlcatraZD''. Od pjesnikinje Nikoline Dolfić ovaj puta smo čuli kratku priču ''Restauracija i popratne misli o boli'', koja stilski potpuno odgovara njezinom pomaknutom poetskom izričaju.

Lada Vukić čitala je svoju priču ''Žena sa slike'', za koju je dobila nagradu književnog natječaja ''Ulaznica'', za neafirmirane autore iz područja regije. Odmak od humorom protkanih priča ponudio je i moderator večeri, Želimir Periš, čitajući 'priču ''Bijeli kamen iz dalekih svjetova''. Pravo iznenađenje bila je priča Igora Eškinje, ''Drugi dolazak'', koja se gotovo može smatrati proglasom, a raskrinkava sve pošasti kapitalizma made in Croatia.

I ovom večeri ''ZaPis'' je obogatio kulturna, književna događanja u Zadru, a sljedeći susret na istom mjestu u isto vrijeme zakazuju za 29. prosinca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.